Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kukuruza
  • 03.07.2018. 16:00

Posljedice manjka hranjivih elemenata kod kukuruza

Hranjivi elementi su izuzetno značajni za rast i razvoj svih biljnih kultura, a naročito za kukuruz. Ovdje su pobrojani neki simptomi bolesti koje se u usjevima kukuruza ispoljavaju ukoliko biljkama nedostaju pojedini hranjivi elementi.

Foto: Flickr / Terry Robinson
  • 506
  • 30
  • 0

Zbog nepravilnog đubrenja, to jest neunošenja dovoljne količine hranjivih elemenata ili zbog pojave antagonizma među njima, dolazi do manjka pojedinih biljnih hranjiva u zemljištu. Uslijed nedostatka pojedinih elemenata narušava se normalan tok rasta i razvoja biljaka kukuruza. Nastupaju promjene u samoj biljci koje se manifestiraju nizom vanjskih promjena. Međutim, kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Svetlana Jerinić, ti simptomi se često miješaju sa simptomima nastalim pod utjecajem različitih patogena.

Nedostatak dušika zaustavlja razvoj biljaka kukuruza

Pri nedostatku dušika se rast biljaka zaustavlja. One dobijaju svjetlozelenu ili žutozelenu boju, prekida se stvaranje klorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma bjelančevina. Manjak dušika se u periodu intenzivnog rasta prije svega ispoljava žućenjem vrhova listova, a potom se žutilo rasprostire na glavni nerv. Za nekoliko dana žute ivice liske, a list dobija smeđu boju i odumire. Žućenje prvo počinje od donjih listova, a onda se postepeno širi na više spratove, dok vršni listovi ostaju zeleni. Nedostatak dušika se pojavljuje uzgojem kukuruza na siromašnim zemljištima, poslije loših predusjeva, pri unošenju nedovoljnih količina dušičnih đubriva i u slučaju pretjerane vlažnosti ili zbijenosti zemljišta. U takvom slučaju odmah treba početi prihranu ili duboko kultiviranje kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uslovi za razvoj korijena kukuruza.

Manjak fosfora produžava period sazrijevanja zrna

Uslijed nedostatka fosfora se, takođe, usporava rast i razvoj biljaka kukuruza. Duži manjak tog elementa se u početku manifestira smeđezelenom bojom listova koji kasnije dobivaju crvenu boju, koja je najjača po ivicama i po vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžava period sazrijevanja zrna. Nedostatak fosfora u periodu cvjetanja uzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvjetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova sa nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalcijuma izaziva želatiniziranje krajeva mladog lišća

Manjak kalijuma se manifestira sušenjem krajeva i vrhova listova kukuruza koji izgledaju kao sprženi. Vrh klipa je slabo ozrnjen, a zrna su nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korijenov sistem je slabo razvijen, što često dovodi do polijeganja. Nedostatak kalcijuma manifestira se želatiniziranjem krajeva mladog lišća i takvo lišće se sljepljuje.

Nedostatak magnezijuma uzrokuje prugavost lišća

Nedostatak magnezijuma se manifestira prugavošću lišća. Tkivo mezofila između provodnih snopića dobiva svjetlozelenu boju, a tkivo oko tih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezijuma lišće dobija smeđu boju i povremeno se suši. Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku željeza.

Nedostatak mangana izaziva klorozu, a manjak cinka bijeljenje vrhova

Mikroelementi imaju značajnu ulogu u normalnom razvoju kukuurza, a naročito se to odnosi na mangan, cink i bor. Nedostatak mangana izaziva klorozu, koja se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pjega na listovima. Te se pjege sa rastom lista slivaju u veće površine čija sredina često dobiva smeđu boju i tkivo lista na tim mestima biva razoreno i propada. Pri manjku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestira u bijeljenju vrhova. Takođe, odmah po nicanju se može javiti žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu klorozu sa pojavom bijelih i žutih točaka. Nedostatak cinka utiče i na usvajanj drugih hranjivih elemenata i narušava odnos među njima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ratarstvo Hranjive materije Dušik Fosfor Kalijum Željezo Mangan Cink Bor List kukuruza Simptomi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !