Pretraga tekstova
O prinosima pšenice rano je govoriti, ovisno kakav će utjecaj imati vremenski uvjeti na samu zriobu i kvalitetu zrna. S druge strane, već je jasno da će prinosi ječma biti umanjeni.
Na području najveće žitnice u FBiH, pšenica je, ovisi o rokovima sjetve i primijenjene agrotehnike, u fazi nalijevanja zrna i mliječne zriobe. Usjevi su u dobrom stanju, ocijenili su poljoprivredni savjetodavci, pri resornom ministarstvu Posavskog kantona, podsjetivši da je proteklom periodu bilo je dosta padavina, na pojedinim mjestima i obilnih, javlja Savjetodavna FBiH.
"Padavine su dobro utjecale na razvoj pšenice s obzirom na to da su bile u periodu između klasanja i zriobe, što povoljno utječe na masu 1000 zrna, hektolitarsku masu i povoljno utječe na izgled zrna", navode, dodavši kako je poslije kiše nastupio period visokih temperatura, a znamo da je uz veliku vlagu i visoke temperature veća mogućnost razvoja bolesti na pšenici.
Na parcelama gdje je zaštita od bolesti na vrijeme obavljena nema velikih opasnosti od zaraze, eventualno ukoliko u narednom periodu budu previsoke temperature može se ubrzati dozrijevanje pšenice.
Od Garavuše do Hurem: Domaće sorte pšenice najbolje uspijevaju
Stoga, ističu da je rano govoriti o očekivanim prinosima, ovisno kakav će utjecaj imati vremenski uvjeti na samu zriobu i kvalitetu zrna.
Govoreći o ječmu, on je na manjem dijelu parcela ostao uspravan, što je rezultat uravnotežene gnojidbe i primjene regulatora rasta.
"S druge strane, na velikom broju parcela ječam je polegao uslijed obilnih padavina i vjetra, što će otežati i samu vršidbu, te samim tim i uveliko smanjiti prinose", ocjenjuju savjetodavci.
Preporuka poljoprivrednim proizvođačima da u narednim godinama za vrijeme busanja i formiranja stabljika upotrijebe i regulatore rasta kako bi se spriječilo polijeganje ječma.
Tagovi
Razvoj pšenice Opasnosti od zaraze Dozrijevanje pšenice Prinosi Strna žita
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!