Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja duvana
  • 21.08.2017. 16:00

Pored suše, duvan napala i gusjenica

U Semberiji većina proizvođača ne može izmiriti ni dugove za repromaterijal i đubrivo. Ovako nije bilo posljednjih 20 godina, da nema ni prinosa, ni kvaliteta, kaže Gotovčević.

Foto: underworld
  • 525
  • 53
  • 0

Nezapamćena suša desetkovala je proizvodnju duvana u Semberiji. Manjak padavina u protekla dva i po meseca izazvao je velika oštećenja na listu duvana, pa je po riječima Čede Gotovčevića, v. d. direktora preduzeća "Duvan" Bijeljina, koje se bavi organizovanim otkupom i proizvodnjom duvana više od 60 odsto roda već izgubljeno, pišu novosti.rs.

"Planirani otkup od 450 tona biće prepolovljen. Malo je bolje u Posavini, gde većina ima sisteme za navodnjavanje i redovno zaliva parcele. U Semberiji većina proizvođača ne može izmiriti ni dugove za repromaterijal i đubrivo. Ovako nije bilo posljednjih 20 godina, da nema ni prinosa, ni kvaliteta!"

Cijena oko 3 KM/kg

Cijena duvana je oko tri marke po kilogramu uz premiju od 0,35 do 0,50 KM. Premiju daje i preduzeće "Duvan" onom ko proizvede 1.500 kilograma po hektaru, ali će se ove godine u Semberiji, teško ostvariti ovaj benefit - kaže Gotovčević. Jedini izlaz, kako za proizvođače žitarica i povrća, tako i za duvan, jeste navodnjavanje.

Dragan Jović iz Srednje Čađavice, proizvodnjom duvana bavi se 30 godina. Duvan je zasadio na šest hektara i kaže - ušao u gubitak.

"Nevolja na nevolju. Pored suše, list duvana napala je gusjenica, a zaštita je skupa. Biće uspijeh ako pokrijem troškove proizvodnje", kaže Jović.

Foto: underworld1/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Suša Urod Gusjenica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]