Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša godina
  • 15.08.2016. 18:00

Poljski ratari strahuju od katastrofalne godine

Zbog obilnih kiša u vrijeme žetve, poljski ratari strahuju od katastrofalne godine.

  • 342
  • 33
  • 0

Ovogodišnja žetva žitarica u Poljskoj mogla bi biti katastrofalna, procjenjuju poljski poljoprivredni stručnjaci gdje je požnjeveno puno manje od polovice površina pod žitaricama jer je kiša usporila žetvu i smanjila kvalitetu zrna.

Iako su ratari mislili kako će lošu godinu nadomjestiti višim cijenama, to se nije ostvarilo jer tržište ima svoju logiku pa je cijena žitarica niža nego kada je dobra godina.

Više cijene neće nadomjestiti lošu godinu

Još početkom jula, usjevi su bili vrlo obećavajući i žetvu su svi očekivali s optimizmom. Središnji ured za statistiku je predviđao da će poljoprivrednici požnjeti više od 26 miliona tona pšenice (prije godinu dana požnjeli su 28 milijuna), a Institut za ekonomiku poljoprivrede procjenio je do 30 miliona tona. Danas, iako je žetva još nije došla ni do pola puta, te procjene više nisu aktualne.

Mediji u Poljskoj javljaju da su do sada poljoprivrednici požnjeli oko 30% površina pod žitaricama, uglavnom na jugu zemlje. Ovdje su poljoprivrednici obavili žetvu prije nego li je Poljsku zahvatio val oborina. U 10 dana u praktički dvije trećine zemlje kiša je padala svakodevno. Problemi sa žetvom su najveći u vojvodstvima Velika Poljska, Kujawsko-Pomorskie, Zapadno-Pomorje, Warmia i Mazury.

Klasje bubri, kvaliteta pada

Ondje gdje pada kiša, svaki dan se smanjuje šanse za dobru žetvu, klasje bubri, a kvaliteta zrna se pogoršava. Poljoprivrednici sve glasnije govore o financijskom slomu.

"Prvo je svoje napravila duga i topla jesen, potom kratka, ali hladna i bez snijega zima i na kraju - suho proljeće. U decembru je bilo više od 10 stupnjeva iznad ništice, a na početku januara - minus 15 i bez snijega. Osjetljive biljke to nisu mogle podnijeti. Gotovo jednu trećina zemlje zahvatio je mraz. Poljoprivrednici su polja zaorali i u rano proljeće posijali proljetne kulture. Nažalost, proljeće je bilo vrlo suho, biljke loše klijaju i proljeće se ponijelo prema usjevima gore nego zima. No, čašu gorčine prelila je svakodnevna kiša", javlja poljski dnevnik Gazeta Wyborcza i donosi iskustva razočaranih poljskih ratara.

Kao da je jesen

"Kada smo u polju, osjećamo se kao da je već jesen. Pada kiša svaki dan, pa u intervalima između oborina ukrademo malo vremena za žetvu. Ponekad uspijemo raditi sat vremena, ponekad i tri, ali danas nije uopće nisam bio na njivi. Pokupit ćemo vjerojatno 60-70% usjeva manje nego lani. Zrno je slabo zbog kiše, morat ćemo ga sušiti", kaže Leszek Dereziński, predsjednik zadruge poljoprivrednika u Kobylnikach u Kujawsko-Pomorskom vojvodstvu u sjevernom dijelu Poljske.

Poljoprivrednici ne mogu više računati da će gubitke zbog kiše nadomjestiti višim cijenama pa su lani za tonu pšenice dobivali 700 zlota, a ove godine seljacima nude 620 do 640 zlota za tonu pšenice.

S uljaricama je još gore nego sa žitaricama jer za razliku od prošle godine kada je od seljaka otkupljeno 3 miliona tona uljane repice, ove godine je otkupljeno dva miliona tona.


Tagovi

Poljaci Ratari Žetva Katastrofalna godina


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)