Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posavina
  • 21.02.2024. 12:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Pojedine regije su već spremne za prihranu ozimih usjeva

U prvoj prihrani potrebno je dodati trećinu ukupnog azota kroz cijelu vegetaciju, odnosno 40-60 kg/ha

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 85
  • 18
  • 0

Prihrana ozimih usjeva bitna je agrotehnička mjera i važno je da se sa istom ne kasni. Budući da je došlo do značajnog porasta dnevnih i noćnih temperatura (iznad 5°C) na području Posavine, ostvarili su se preduvjeti za prvu prihranu.

Učinkovita prihrana treba biti izvedena prema trenutnom stanju ozimih kultura, odnosno raspoloživosti azota u tlu i mogućnosti njegovog usvajanja. Imajte na umu da pretjerana upotreba gnojiva može povećati pojavu bolesti i suviše velikog broja reproduktivnih vlati zbog pregustog sklopa.

"Preporuka je da se prva prihrana obavi sa amonijskim i nitratnim oblikom azota kojeg nalazimo u mineralnom gnojivu KAN i AN, dok se pokazalo da prihrana na bazi UREE ima slabiju učinkovitost. U prvoj prihrani potrebno je dodati trećinu ukupnog azota kroz cijelu vegetaciju, odnosno 40-60 kg/ha", naveli su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Posavskog kantona.

Prvom prihranom azotnim gnojivima omogućavamo normalan nastavak rasta i razvoja usjeva, a u slučaju da ona nije obavljena pravovremeno, uzgajana kultura će imati manji potencijal prinosa zrna. Ozime usjeve je potrebno prihranjivati u tri navrata zato što se na taj način biljkama osigurava pristupačnost hraniva tokom cijele vegetacije, a smanjuju se gubitci koji nastaju isparavanjem i ispiranjem.

Savjetodavci za ratarstvo skreću pažnju poljoprivrednim proizvođačima na racionalnu uporabu preparata koji se koriste za prihranu kako bi se zagađivanje okoliša i samog tla svelo na minimum.


Tagovi

Prihrana ozimih usjeva Prva prihrana KAN gnojivo Azotna gnojiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.