Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ​​Vlada RS
  • 29.09.2017. 15:00

Podsticaji za merkatilnu pšenicu 200KM po hektaru

Proizvođači pšenice će imati na raspolaganju i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2018. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha.

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 421
  • 19
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je na 145. sjednici u Banjaluci, Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2017/18. godini, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je predložilo 14 mjera podrške zasnivanju nove poljoprivredne proizvodnje.

Među tim mjerama je i regres za dizel gorivo, za potrebe izvođenja jesenjih i proljetnih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru (norma za odobravanje regresiranog dizel goriva je 100 litara/ha, odnosno 60 KM/ha), Takođe, poljoprivrednicima će na raspolaganju biti i dodatni regres za dizel gorivo po osnovu mjera Vlade za ublažavanje posljedica suše u iznosu od 20 litara po hektaru obradivih površina i u vrijednosti od 0,60 KM/litru.

Jedna od mjera je i dodatni podsticaj za nabavku mineralnog đubriva, po jedinici prijavljene površine za sve registrovane proizvođače po osnovu mjera Vlade za ublažavanje posledica suše u visini od 28 KM po hektaru za potrebe zasnivanja novog proizvodnog ciklusa. Ukupan iznos sredstava, uključujući i dodatne količine regresiranog goriva iznosi 5.000.000 KM.

Pšenica i navodnjvanje

Kada su u pitanju proizvođači pšenice oni će imati na raspolaganju podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2017/2018 godini, u visini od 200 KM/ha, te premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2018. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha.

Mjere koje je usvojila Vlada uključuju i podršku izgradnji sistema za navodnjavanje u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM, kao i povrat naknade na troškove koncesija i zakupa poljoprivrednog zemljišta za 50% za 2018 godinu.

Kreditne linije i zajmovi zadrugama i gazdinstvima

Vlada Republike Srpske usvojila je Pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima. Tako je uvedena Kreditna linija za jedinice lokalne samouprave, a namjena je finansiranje infrastrukturnih projekata, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje. Maksimalan iznos kredita je do 5.000.000 KM, period otplate je do 12 godina, uz mogućnost grejs perioda do 24 mjeseca, a osnovna kamatna stopa je 6mE-2,2 pp (1,3%+3,1 pp).

Ranijim Pravilima plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima nije eksplicitno predviđen status prihvatljivosti finansiranja zadruga i poljoprivrednih gazdinstava te su otuda i pojedini finansijski posrednici i do sada odobravali kreditna sredstva ovim kategorijama krajnjih korisnika.
Preciziranje prihvatljivosti finansiranja zadruga i poljoprivrednih gazdinstava preduzima se prevashodno radi ujednačavanja politike finansiranja na nivou finansijskih posrednika, a sve to u najboljem interesu krajnjih korisnika kreditnih sredstava IRBRS i agrarnog sektora, kao sektora sa prepoznatim komparativnim prednostima u odnosu na ciljeve društvenog, ekonomskog i socijalnog rasta i razvoja Republike Srpske.

Takođe, predloženim Pravilima omogućeno je finansiranje iznajmljivanje mašina i opreme te proizvodnja i prerada duvana.

Povećan je maksimalan iznos za Kreditnu liniju mikrobiznis u poljoprivredi sa 50.000 KM na 500.000 KM.

Foto: Pixabay/cocoparisienne


Tagovi

Merkantilna pšenica Vlada RS Podsticaji Regresiranje dizel goriva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁