Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuzlanski kanton
  • 13.12.2016. 16:00

Pod pšenicom i strnim žitima 7.275 hektara

U prosjeku, jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 92,73%.

  • 441
  • 20
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realizaciji jesenje sjetve u 2016. godini. Jesenja sjetva na području našeg kantona realizovana je na 7.275 ha. Najveće površine zasijane su pšenicom dok su ostala strna žita zasijana na površinama od 1.628 ha.

Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama Kantona je različit i kreće se od 69,20 % na području općine Točak do 101,83 % na području općine Kalesija. U prosjeku jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 92,73 %. Smanjena je sjetva u općinama Banovići, Čelić, Gradačac, Lukavac, Sapna, Teočak i Živinice, dok je u općini Gračanica sjetva izvršena na prošlogodišnjem nivou. Na smanjenje sjetvenih površina u odnosu na prošlu godinu uticala je opšta ekonomska kriza i visoke cijene repromaterijala, navodi se na stranici Vlade.

U cilju povećanja sjetvenih površina u jesenjoj sjetvi u narednom periodu neophodno je posvetiti pažnju unapređenju proizvodnje žitarica, a posebno merkantilne pšenice, nastaviti sa sufinansiranjem sjetve pšenice, podsticati sjetvu krmnih kultura, u saradnji sa sjemenarskim kućama, a u organizaciji Poljoprivrednog zavoda organizovati edukaciju poljoprivrednih proizvođača radi prezentacije novog sortimenta pšenice kao i drugih ratarskih kultura, a cilju povećanja prinosa po jedinici površine.

Foto. Bigstockphoto/vrstudio


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Tuzlanski kanton Jesenja Sjetva Pšenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.