Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 27.09.2023. 10:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Počela žetva kukuruza: Prinos bolji, kakva je cijena?

Na parcelama koje su navodnjavane, primjenjena sva agrotehnika, a zemljište boljeg kvaliteta rod je veći za 30 posto po hektaru.

Foto: Info Bijeljina
  • 109
  • 17
  • 0

U najvećoj bh. žitnici počela je berba kukuruza, a ovogodišnji rod je bolji nego lani. No, sudeći po okruženju, cijena će biti dosta niža.

Na parcelama koje su navodnjavane, primjenjena sva agrotehnika, a zemljište boljeg kvaliteta rod je veći za 30 posto po hektaru, pa će ratari ubrati više od 10 tona. Pod ovom žitaricom je u Semberiji 26.000 hektara, javlja Info Bijeljina

Šaroliko stanje

Ratar iz Batkovića, Božidar Vasić, sijao je kukuruz ranije grupe zrenja, FAO 250 i 300, a prvi prinosi su od sedam do osam tona po hektaru. Očekivao je kaže više, ali je kvalitet dobar, 

"Vlaga zrna je niska i zadovoljavajuća tako da nismo prinuđeni da ga sušimo pa nam to ne poskupljuje dodatno proizvodnju. Hibridi koji su zasijani u kasnijim rokovima sjetve i hibridi koji su duže vegetacije itekako su osjetili ovaj topao fenski vjetar koji je ne samo odozdo biljke osušio, već je počeo i s vrha da suši", rekao je Vasić za ovaj medij. 

Ovršeno zrno sa njive, Stanislav Šović, vozi direktno u sušare koje je nabavio prije tri godine. Stanje na 35 hektara je šaroliko. 

"Mnogo mi znače ove sušare jer mogu da sačuvam rod i čekam bolju cijenu. Niko još ne otkupljuje ovogodišnji kukuruz. Ako bude ovako jeftin kupiću još, pa ću nabaviti 100, 200 bikova i hraniti ih. Tako će mi se najprije isplatiti", rekao je ovaj domaćin. 

Skupa sjetva, jeftina žetva

Stevan Perković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Bijeljina kaže da bi prinosi trebalo da budu veći od prošlogodišnjih.

"Od 600 do tonu, zavisno od vremena sjetve izbora hibrida i agrotehnike. Veći prinosi će sigurno biti na parcelama koje su navodnjavane. Obzirom na sve vremenske neprilike ratari mogu biti zadovoljni, ali imajući u vidu nisku cijenu kukuruza, opet ćemo imati skupu sjetvu, a jeftinu žetvu", kaže Perković.  

Nezvanično se kalkuliše da bi cijena mogla da bude 25 feniga za kilogram, kao u Srbiji. Mlinari kažu da će cijena biti definisana u skladu sa tržišnom. Većina će otkupljivati manje količine nego prethodnih godina zbog smanjenog stočnog fonda. 


Tagovi

Berba kukuruza Žetva Semberija Ratari Cijena kukuruza Božidar Vasić Stanislav Šović Stevan Perković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

74


Glasova: 33

Viša cijena otkupa 44,6%

Glasova: 8

Veći novčani poticaj 10,8%

Glasova: 23

Bolja savjetodavna služba 31,1%

Glasova: 10

Ništa, nema nam spasa 13,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]