Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesvakidašnji događaj
  • 14.10.2022. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Perušanje kukuruza donijelo dašak prošlosti u selo Poljak

Na ovu ideju došao je Zvonko Kaurinović, koji trenutno živi u Zagrebu, a još na proljeće je ovdje posijao kukuruz samo kako bi se mogli na jesen okupiti

Foto: Youtube/Screenshot
  • 328
  • 175
  • 0

Ručno branje i perušanje kukuruza, u neka davna i ljepša vremena, dolaskom jeseni, bio je neizostavni društveni događaj koji se vezao za svako selo. Danas se to svelo na narodni običaj, pomalo zaboravljen, ali i dalje postoje sredine u kojima se ova tradicija nastoji ponovo oživjeti i sačuvati od zaborava.

U selu Poljak, nedaleko od Sanskog Mosta, ovaj nesvakidašnji događaj okupio je veliki broj mještana, koji su iskoristili lijep jesenji dan, da ponovo kao nekad, na ovakav način beru i perušaju kukuruze, piše RTV Sana.

Spontana ideja

Na ovu ideju došao je Zvonko Kaurinović, koji trenutno živi u Zagrebu, a još na proljeće je ovdje posijao kukuruz samo kako bi se mogli na jesen okupiti. Urod mu nije važan, koliko druženje, na koje su stigli i mnogi iz Hrvatske i drugih evropskih zemalja. 

 

"To je nekada bio način života. To je napušteni običaj, došla su drugačija vremena, mehanizacija. Spontano se javila ta ideja, da se malo podsjetimo i da mlađe generacije vide kako se to nekada radilo, da koliko - toliko imaju neku sliku kako je narod nekada živio", pojasnio je Kaurinović. 

Prisjećanje na stare običaje

Kukuruz su brali ručno u sepete, a potom ga traktorima prevezli do Kaurinovićevog imanja. U večernjim satima oko gomile su se sakupili perušači, rodbina i prijatelji, te se pristupilo perušanju klipova uz pjesmu i druženje.

Mnogima je ovo podsjećanje na događaje od prije 30 godina, te iz raznih krajeva stigli na druženje u selo Poljak. 

Kukuruz brali ručno u sepete pa prevezli na imanje

Nikola Grgić je stigao iz Švicarske, i kaže da je ovo okupljanje doživljaj koji bi svako trebao ponovo doživjeti: "Čuvamo ovako naše običaje"

"Pa lijepo je, mi smo tu odrasli, s ovakvim životom. Od poljoprivrede se živjelo, tako da je ovo divota vidjeti", kaže Josip Kaurinović


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Perušanje kukuruza Josip Kaurinović Nikola Grgić Zvonko Kaurinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]