• Makrosortni ogledi
  • 15.01.2020. 08:00

Pažljivo biraju lokacije za mrežu makrosortnih ogleda

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić naglašava da je postavljanje poljskih ogleda jedan od najboljih načina savjetodavnog rada na terenu i da su poljoprivrednici najsigurniji u ono u šta se lično uvjere.

Foto: Pixabay/suju
  • 206
  • 13
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS već godinama postavlja makrosortne oglede na važnijim ratarskim kulturama poput pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice i soje. Ističu da izbor adekvatne sorte ili hibrida za sjetvu može značajno povećati prinose, dok pogrešan izbor zna i te kako zakomplikovati ekonomičnost proizvodnje.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić naglašava da je postavljanje poljskih ogleda jedan od najboljih načina savjetodavnog rada na terenu i da su poljoprivrednici najsigurniji u ono u šta se lično uvjere.

Kaže za Glas Srpske da je u posljednjih pet godina postavljeno 85 makro i 180 demo ogleda na više od 320 hektara zemljišta, te da je održano 30 dana polja, na kojima je učestvovalo oko 6.000 posjetilaca, uglavnom proizvođača.

"Na tim ogledima ispitivano je 220 hibrida za zrno, 87 hibrida za silažu, 180 sorti strnih žita, te 81 sorta soje. Predstavnici sjemenskih i distributerskih kuća pohvalili su ovakav pristup ministarstva i istakli da se ovakav vid edukacije mora nastaviti uz maksimalno transparentno objavljivanje rezultata, koji bi trebalo da budu dostupni što većem broju korisnika", rekao je Pašalić.

Aleksandar Majkić, stručnjak za oglede u resornom ministarstvu otkriva da je u sezoni 2019-2020. godina već postavljeno pet makroogleda sa više od 50 različitih sorti ječma, pšenice i tritikalea i to u Bijeljini, Dušanovu, Kladarima i Modriči na ukupnoj površini od 13,5 hektara. 

"Jesenas su postavljeni i ogledi sa uljanom repicom sa 15 različitih sorti ili hibrida iz pet sjemenskih kuća, a plan je da u ovoj godini bude nastavljeno postavljanje ogleda kukuruza za zrno i silažu, te ogleda sa sojom", kazao je Majkić i dodao da bi broj ogleda iz godine u godinu trebalo da bude povećavan, jer samo rezultati sa više lokaliteta mogu poslužiti ratarima. 


Tagovi

Makrosortni ogledi Ogledna polja Boris Pašalić Aleksandar Majkić Transparentnost Prinosi


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.