Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozoravaju agronomi
  • 17.01.2023. 13:30

Padavine bi mogle "ugušiti" usjeve - napravite prokope

Prema najavama agrometeorologa očekuje se da će nakon kiše, pasti snijeg, ali i temperatura zraka.

Foto: Aleksandar Nestorović
  • 73
  • 42
  • 0

Najavljene padavine mogle bi ugroziti ozime usjeve koji nisu dobili dovoljno mineralnog đubriva, upozoravaju agronomi. Na pojedinim parcela,a gdje je previše vlage, već je primijetno žutilo na pšenici i ječmu. U boljoj situaciji nisu ni voćari, javlja RTRS.

Na parcelama koje je jesenas zasijao Boban Vasić iz semberskog sela Batković ima previše vlage, pa je već sada vidiljivo propadanje pšenice i ječma.

"Dodatne količine koje očekujemo naravno da će pojedine parcele desetkovati. I na ovim površinama gdje izgleda vrlo dobro dovodi se u pitanje sa tom ogromnom količinom vode kako će to sve da se završi", rekao je on u izjavi za ovu televiziju.

Period je nepovoljan za poljoprivredu, ocijenio je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Stručnjaci savjetuju da na teško propusnim zemljištima poljoprivrednici naprave kanalice i prokope, kako bi omogućili odvođenje vode sa oranica.

"Јer ako dođe u nekom dužem vremenskom periodu do zadržavanja vode onda korijen nema mogućnosti da diše ne može da usvaja kiseoniok i dolazi do gušenja usjeva, ali teško je unaprijed reći kakava će biti situacija i nema drugih mjera ni preporuka kako bi poljoprivredici mogli da reaguju", istakla je Radmila Nešković, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Prema najavama agrometeorologa očekuje se da će nakon kiše, pasti snijeg, ali i temperatura zraka. Naglašavaju da će to biti mnogo povoljnije za usjeve strnih žita.


Tagovi

Žitarice Ozimi Padavine Vlaga Radmila Nešković Stojan Marinković Boban Vasić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.