Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište soje
  • 04.03.2022. 07:30

Pad uroda: Cijene soje rastu zbog suše u Južnoj Americi

Klimatske promjene umanjuju urod soje. La Nina je donio nedostatak padavina. Šta pokazuju prognoze?

Foto: Maja Celing Celić
  • 54
  • 4
  • 0

Suša u Južnoj Americi je negativno uticala na proizvodnju soje. Gubici uroda doveli su do rasta cijena. AgWeb navodi da je USDA očekivala da će kombinovani rod soje 2021/22. u Brazilu, Argentini i Paragvaju biti rekordan. Trenutna prognoza predviđa pad uroda koji će biti najmanji od 2018/19. Od decembra 2021., USDA je smanjila proizvodnju ove ratarske kulture u tri zemlje za više od 18 miliona tona. Za Brazil je predviđen pad od sedam posto u odnosu na 2021. godinu, za Argentinu devet posto i Paragvaj pad od 37 posto.

Fjučersi na soju na čikaškoj berzi su u februaru dostigli najviši nivo od devet godina zbog zabrinutosti zbog nepovoljnijih vremenskih uslova za usjeve u Južnoj Americi i nedavne ruske invazije na Ukrajinu. Premašen je iznos od 16 dolara po bušelu.

Kretanje cijena soje na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Soja

Njezina prosječna mjesečna gotovinska cijena u luci Paranaguá porasla je za 17,3 posto od novembra 2021. do februara 2022., a predviđa se da će dalje nastaviti rasti.

Gubici proizvodnje u Brazilu, Argentini i Paragvaju

U mjesečnom izvještaju o usjevima u februaru, Nacionalna kompanija za snabdijevanje (Conab) odredila je brazilski rod na 4.610 miliona bušela, što je manje u odnosu na januarsku projekciju od 5.162 mil. bu. U poređenju s prošlom žetvom (5,076 mil. bu.), trenutna projekcija bi bila smanjenje od 9,2 posto. Gubici u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku, koncentrisani su uglavnom u južnim državama gdje je fenomen La Nina izazvao sušu tokom ljeta na jugu i povećane padavine na sjeveru. Pokrajine Paraná i Rio Grande do Sul su istorijski drugi i treći najveći proizvođači te kulture u Brazilu, a očekuje se da će usjev u Mato Grosso do Sul biti 20 posto manji nego prošle sezone. S druge strane, očekuje se da će Goiás, na brazilskom srednjem zapadu, imati rekordnu žetvu. Prognozira se da će proizvodnja ove sezone dostići rekordnih 552 miliona bušela, 3,2 posta više nego prošle sezone.

Raste joj cijena (Foto:  Depositphotos/fotokostic)

Predviđeno je da će regija Matopiba dostići istorijske nivoe proizvodnje ove sezone što se pripisuje povoljnim vremenskim prilikama, kao i povećanju zasađene površine i upotrebi tehnologija i sjemena prilagođenog posebno za ovu regiju.

Fenomen La Nina je imao uticaj na Argentinu gdje suša traje od novembra 2021. godine. Najnovije prognoze pokazuju da će urod ove sezone biti 1.470 miliona bušela što predstavlja smanjenje od 7,2 posto u odnosu na prošlogodišnji rod.

U Paragvaju je situacija još dramatičnija. Prinos će pasti za 50 posto, na oko 165 miliona bušela, što bi bio najniži nivo u posljednjoj deceniji. Ta zemlja izvozi više od polovine proizvedene soje, a njegova privreda u velikoj mjeri zavisi od isporuka sirovina u inostranstvo, pokazuju podaci Paragvajske komore izvoznika soje.

Brazil i najveći izvoznik 

Kada je riječ o globalnoj proizvodnji ove uljarice, prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, u 2020. godini Brazil je zauzeo prvo mjesto (353.46 mil.t), Argentina četvrto (48.80 mil.t), Paragvaj sedmo (11.02 mil.t) te Bolivija deveto mjesto (2.83 mil. t). Među top 10 su još SAD, Kina, Indija, Kanada, Rusija i Ukrajina. 

Najveći izvoznici su Brazil, SAD, Argentina, Paragvaj, Kanada, Ukrajina, Nizozemska, Rusija, Urugvaj i Benin, a uvoznici Kina, Argentina, Nizozemska, Pakistan, Tajland, Njemačka, Japan, Španjolska, Turska i Meksiko. 


Tagovi

Cijene soje Tržište Fjučersi La Nina Klimatske promjene Suša Tržište soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.