Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 07.10.2022. 18:00

Pad cijena žitarica i uljarica prouzročen strahom od recesije

Na kraju sedmice pšenica se na terminskim tržištima prodavala za 348,25 eura/t

Foto: Depositphotos/smereka
  • 108
  • 5
  • 0

Kraj sedmice je donio pad cijena žitarica i uljarica. Smanjenje uzrokuje strah od recesije, što zauzvrat sprečava potražnju za ovom robom iz Evrope i SAD. Pritom je tržište preplavljeno pšenicom iz Rusije i Ukrajine.

Na MATIF-u lagani rast za kukuruz i uljanu repicu

Cijena pšenice je u četvrtak na francuskoj terminskoj berzi MATIF pala na 345 eura/t. Očekuje se da će se ovakav trend nastaviti, osim ako ne bude novih vijesti iz Ukrajine o dogovoru o žitu, budući da sporazum ističe 22. oktobra i još se ne zna hoće biti produljen. Problemi oko ukrajinskog izvoza mogli bi uticati da cijene evropske pšenice ponovo porastu. Međutim, na svjetsko tržište dospijeva i ruska.

U toku petka je cijena ove žitarice na MATIF-u bila 348,25 eura/t za decembarske ugovore, što je blagi porast.

Kukuruz je u četvrtak prodavan za 337,25 eura/t, a u petak je zabilježen lagani rast od 0,44 posto i dostigao 338,75 eura/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Cijena uljane repice je pokazala silazni trend u četvrtak i bila je 616,75 eura/t, a u petak su se novembarski ugovori plaćali za 617,50 eura/t.

Pad na čikaškoj berzi

Na čikaškom CBoT-u pad iz četvrtka se nastavio i u petak. Cijena za novembarske fjučerse je pala na 329,73 eura/t, a trend su slijedili kukuruz, soja i zob. Cijena kukuruza je pala na 271,50 eura/t za decembarske ugovore. Novembarski ugovori za soju su došli na 509,42 eura/t, a zob se prodavala za 397 eura/t.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena kukuruza Cijena pšenice Cijena uljane repice Stanje na berzama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]