• Svjetsko tržište uljarica
  • 15.03.2017. 16:00

Pad cijena za novi urod uljane repice?

Globalne budućnosnice soje su na dobitku, dok postoji rizik za novi urod uljane repice.

Foto: pixabay.com
  • 345
  • 20
  • 0

Globalne budućnosnice soje su na dobitku, dok se nagađa o mogućim promjenama u američkoj industriji biodizela i brazilskim problemima s logistikom. Prognoze za brazilski urod uljarica rastu. Ova potpora cijenama soje nastala je kao posljedica analize cijena uljane repice, a u Velikoj Britaniji je pojačana sterlingom koji je oslabio naspram eura i američkog dolara.

Špekulacije koje govore o promjenama u američkoj politici proizvodnje biodizela mogle bi uskoro postati stvarnost, što bi imalo direktan utjecaj na rast američke potražnje za sojinim uljem. No, Bijela kuća i dalje niječe takve promjene.

Južna Amerika u pohodu je na rekordnu žetvu soje. To bi moglo stvoriti pritisak na cijene soje. Informa Economics podigla je svoje procjene za brazilsku žetvu za 2Mt, na 108Mt. To je 2Mt više naspram prošlomjesečne prognoze (95.4Mt u 15/16). U Argentini, gdje je većina usjeva u kritičnom stadiju nalijevanja zrna, mnoga područja su primila i dobru količinu kiše.

Logistički problemi usporili su tok brazilske soje na međunarodna tržišta. Velike kiše prošlog mjeseca su uzrokovale štetu na jednoj od glavnih cesta pa su prijavljeni problemi s kašnjenjem transporta. U rješavanje problema uključila se i vojska.

EU komisija je podigla procjene za proizvodnju uljane repice u 2017. za 0.4Mt, u usporedbi s prijačnjim prognozama, na 22.1Mt. Očekuje se da će veće zasijano područje i povratak prosječnim prinosima povećati proizvodnju.

Raste rizik za cijene novog uroda uljane repice

Popust na budućnosnice uljane repice je narastao, što je najveći dosad popust ove sezone. Ovaj negativni trend mogao bi predstavljati rizik za uzgajivače, posebno one koji razmišljaju o skladištenju uroda za sljedeću sezonu.

Cijene u svibnju bile su potpomognute slabom domaćom opskrbom tom uljaricom, slabim oporavkom tržišta palminog ulja i snažnom potražnjom za izvoz. U novoj sezoni mogli bi vidjeti korjenite promjene za repicu, za koju se u ovoj sezoni očekuje oporavak uroda.

Foto: pixabay.com


Izvori

Market report


Tagovi

Uljana repica Soja Rizik Tržište uljarica


Autorica

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi