Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žita
  • 02.06.2020. 11:30

Ozimi i proljetni usjevi u dobrom stanju, uprkos nestabilnom vremenu

Prethodnog mjeseca palo je prosječno od 60 do 80 litara kiše, koja je pogodovala biljakama, posebno pšenici jer se nalazi u osjetljivim fazama zrenja, cvjetanja, oprašivanja, oplođenja i nalijevanja zrna.

Foto: Depositphotos/Digifuture
  • 82
  • 10
  • 0

Vremenski uslovi prošle jeseni, posebno kada je riječ o vlažnosti zemljišta, bili su prilično nepovoljni. Poljoprivredni proizvođači obavili su sjetvu ozmih usjeva u suho tlo pa je iz tog razloga faza nicanja bila nešto duža, u odnosu na prethodne godine. Za vrijeme faze bokorenja preovladavale su visoke temperature, što je pogodovalo optimalnom toku ove faze. 

Da bi se dobili visoki prinosi, jedan od najznačajnih preduslova je visok koeficijent bokorenja. Međutim, to nije jedini faktor stabilnog uroda. Rast i razvoj biljaka nije mogao da se odvija adekvatno zbog nedostatka padavina pa su iz tog razloga usjevi ostali nižeg rasta nego što je to prosjek. 

Manje oboljenja nego prošle godine

Kada je riječ o zaštiti biljaka, usjevi su u dobrom kondicionom stanju. Tokom ove vegetacijske sezone, zabilježen je manji obim zaraza i oboljenja lista, u odnosu na prošlu godinu zato što je u fazi intenzivnog porasta bilo toplo, suho vrijeme, bez padavina, navode u PSSRS

Mogu li usjevi pšenice i kukuruza preživjeti sušu i kako?

Prethodnog mjeseca palo je prosječno od 60 do 80 litara kiše, koja je pogodovala biljakama, posebno pšenici jer se nalazi u osjetljivim fazama zrenja, cvjetanja, oprašivanja, oplođenja i nalijevanja zrna

Kako stručnjaci prognoziraju, ovogodišnji urod biti će nešto manji nego u 2019. godini. Ipak, to je uslovljeno i drugim faktorima, poput tipa zemljišta, agrotehnike koja se primjenjivala na datoj parceli, kao i ostalim aktivnostima koje je sprovodio ratar tokom cjelokupnog procesa proizvodnje. 

Suša pogodovala sjetvi kukuruza

Sušno proljeće odgovaralo je sjetvi kukuruza, za razliku od pšenice. Kukuruz je posijan u nešto kraćem vremenskom roku nego što je to uobičajeno dok je klijanje i nicanje bilo ujednačeno jer je toplotni režim odgovarao ovoj žitarici. U zavisnosti od roka sjetve, lokacije parcela, ali i tipa tla na kom je sijano, biljke se nalaze u fazi 5 do 8 razvijenih listova. 

Kada treba suzbijati korove u kukuruzu - prije ili poslije nicanja?

Poljoprivrednici su imali izvjesnih poteškoća kod tretiranja zemljišta preparatima za suzbijanje korova nakon sjetve, a prije nicanja usjeva. Ove se dešavalo jer poslije sijanja nije bilo dovoljne količine padavina koja bi aktivirala herbicide u tlu. Usljed toga, poljoprivredni proizvođači pristupili su korektivnim mjerama, u cilju suzbijanja korovskih vrsta koje su konkurencija gajenim biljkama.

Korektivni tip tretmana sprovodi se kada se kukuruz nalazi  u fazi 3 do 8 listova, zavisno od izbora sredstva za tretiranje. 


Tagovi

Ozimi ujevi Vlažnost zemljišta Visoki prinosi Faza intenzivnog porasta Nalijevanje zrna Sjetva kukuruza Suzbijanje korova Sušno proljeće


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.