Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 18.04.2024. 10:30

Ove preparate možete koristiti za proljetni tretman ozimih žitarica

Korovi prezimljuju zajedno sa usjevom te su mu u proljeće konkurencija za prostor, hranu, vodu i svjetlo.

Foto: Karolina Rastija
  • 55
  • 5
  • 0

Proizvođači ozimih žitarica, ovih dana (kad se snijeg "digne", tamo gdje se još nije otopio), trebali bi pregledati usjeve na moguće prisustvo uskolisnih i širokolisnih korova. Najčešći su: mišjakinja, broćika, crvena mrtva kopriva, divlji mak i veronika. Oni prezimljuju zajedno sa usjevom te su mu u proljeće konkurencija za prostor, hranu, vodu i svjetlo. 

Herbicidi koji se koriste u fazi nakon sjetve, a prije nicanja, svoju djelotvornost u tlu zadržavaju sve do proljeća. Od travnih korova to su: slakoperka, vlasnjača, mišiji repak, divlja zob i dr. 

"U narednom periodu bi trebali izvršiti proljetni tretman sa herbicidima, a to se naročito odnosi na one koji nisu izvršili jesenji tretman. Kod primjene treba voditi računa da uskolisni korovi nebi trebali preći fazu 1-3 list, a širokolisni korovi 2-4 lista", savjetuju iz Odsjeka za poljoprivredu Ministarstva privrede KS.

Neki od herbicida koje možete koristiti za proljetni tretman vaših usjeva su: Starane 250, Biathlon 4D, Trybe 75 WG,Trailer, Starlin, Pllus ili druge preperate zavisno od zastupljenosti kod distributera koji su registrovani za promet fitofarmaceutskim sredstvima.

Za jednogodišnje širokolisne i uskolisne korove preporučuju neke od sljedećih preparata: Hussar Od, Sekator OD, Pallas 75 WG, Tornado forte i dr.

Ako su u usjevu prisutni samo uskolisni korovi mogu se koristiti: Foxtrot ili Axial 50 EC.

Preparate obavezno koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača, a praznu ambalažu potrebno je pohraniti na propisan način, svako tretiranje je potrebno evidentirati.


Tagovi

Tretman ozimih žita Uskolisni korovi Širokolisni korovi Herbicidi Proljetni tretman


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.