Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dorada sjemena
  • 05.06.2024. 13:30
  • Rumenka, Novi Sad

Otvoren najsavremeniji doradni centar u Srbiji i ovom dijelu Evrope

Kompleks obuhvata 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe

Foto: AK grafika
  • 52
  • 7
  • 0

Više od šest miliona eura vrijedan je kompleks za doradu sjemena u Rumenki kod Novog Sada, a kojega je ondje otvorila jedna od najstarijih zadruga na svijetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija. Riječ je o najsavremenijem takvom kompleksu u susjednoj nam državi. 

Ogroman kapacitet

"Doradni centar obuhvata 16 silosnih ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona robe", navodi Dušan Mezulić, direktor RWA Srbija otkrivši kako linija za prijem i doradu uključuje grubi pročistač, selektor, trijere, gravitacijski stol, kolor sortirnicu, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakirnicu. Dodaje da se paletizacija vrši upotrebom posebnog ljepila i robotske ruke bez stretch folije, čime se smanjuje upotreba plastike. 

"Kompleks je dio jednog od najsavremenijih logističkih centara u ovom dijelu Evrope i velika nam je čast što ovakvu investiciju realiziramo upravo u Srbiji", kaže Mezulić podsjetivši da je ovo samo dio RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine

Sjeme po evropskim standardima

Dragan Jockov, direktor RWA Srbija dodaje da će, zahvaljujući ovoj investiciji, srbijanskim poljoprivednicima moći ponuditi najkvalitetinije certificirano sjeme po evropskim standardima. "Vjerujem da ćemo, zajedno s lokalnim predstavnicima privrede i poljoprivrede, doprinijeti jačanju agrara u Republici Srbiji. Fokusiramo se na sjemena i to, prije svega, pšenicu, ječam i soju", poručio je. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ambasador Austrije u Srbiji Christian Ebner, trgovinski savjetnik u Austrijskoj ambasadi Jürgen Schroeder, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kao i domaći privrednici i poljoprivrednici.

U RWA Srbija ističu kako već više od 15 godina ulažu u razvoj i selekciju kvalitetnog sjemena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje i snabdijevanje poljoprivrednika gnojivom te programom za zaštitu bilja. 


Tagovi

Doradni centar Dorada sjemena RWA Srbija Kapacitet silosa Europski standardi Otvorenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.