• Žitarice i uljarice
  • 13.10.2019. 08:00

Otvaraju se nova tržišta za ukrajinsku repicu

Državna služba Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, navodi da bi Kina mogla otvoriti svoje tržište za ukrajinsku uljanu repicu već ove godine.

Foto: Depositphotos/baydavn
  • 236
  • 13
  • 0

Državna služba Ukrajine za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, navodi da bi Kina mogla otvoriti svoje tržište za ukrajinsku uljanu repicu već ove godine.

Trenutno je od kineskih inspekcijskih vlasti primljen nacrt protokola o uljanoj repici. Nacionalno odobrenje dokumenta je u toku. Potpisivanje ovog dokumenta moguće je u okviru zvanične posjete Ukrajine Kini ove godine, prenosi UkrAgroConsult.

Ukrajina drži poziciju na tržištu suncokreta i njegovih proizoda

Ukrajina je završila sezonu 2018/19 sa nizom uspjeha u segmentu proizvodnje suncokretovog sjemena. Njegove performanse podstaknute su rekordnim ukupnim površinama pod suncokretom, prenosi UkrAgroConsult.

Kao rezultat toga, izvoz ove uljarice porastao je (+ 133% u odnosu na 2017/18. sezonu). Ključni uvoznici bili su Turska sa 55%, koja je zamijenila EU na prvom mestu, sa 30% i Azerbejdžan sa 5%.

Proizvodnja suncokretovog ulja u sezoni 2018/19. procjenjuje se na rekordnih 6,5 miliona tona (što je više 15,5% u odnosu na 2017/18. godinu). Izvoz suncokretovog ulja i sačme dostigao je rekordne nivoe, odnosno, porast od 14,3% za ulje i 13,2% za sačmu u usporedbi sa 2017/18. godinom.

Što se tiče perspektive 2019/20., suncokret ostaje blizu rekordnog nivoa. Izvozni potencijal na tržištu biljnih ulja, ostaje visok kao i prošle godine dok će izvoz sjemena pasti.

Uzgajivačima u Kazahstanu uljana repica i dalje nije prioritet

Unija proizvođača žitarica Kazahstana procjenjuje da su troškovi proizvodnje uljane repice u 2018. godini bili u proseku veći od 202 USD/t (bez PDV-a) sa prosječnom godišnjom prodajnom cijenom u zemlji, od 296 USD/t (bez PDV-a).

Rentabilnost proizvodnje repice iznosi 46,5% u odnosu na 72% za sjeme lana, 50% za ječam i 35% za pšenicu, izvještava UkrAgroConsult.

Uprkos stabilnoj potražnji od kazahstanskih prerađivača i izvoznika, širenje zasada uljane repice ograničavaju sljedeći faktori:

  • složenost agronomskih praksi i potreba za dodatnom opremom za uzgoj ovog usjeva (specijalne sijačice, prskalice itd.);
  • vremenski faktor i vezivanje za određenu agroklimatsku zonu;
  • nedostatak opreme i infrastrukture za sušenje, čišćenje i skladištenje uljane repice;
  • visoke cijene uzgoja (sjeme, đubriva, mašine, sredstva za zaštitu bilja).

U Rusiji stanje usjeva i žetva napreduju

Izuzetno toplo (24 - 29 °C) i suvo vrijeme, zadržalo se u sjeverozapadnom, centralnom i većem dijelu Volgovskog okruga, u prvoj polovini septembra. Kasnije tokom mjeseca, nastupila je hladnoća i kiša. Mrazevi (5 - 2 °C ispod nule) registrovani su od 21. do 30. septembra. U saveznim okruzima Južnog i Sjevernog Kavkaza toplo vrijeme (25 - 27 °C, 29 - 30 °C) trajalo je do 20. septembra, a zatim su temperature vazduha opale (15 - 20 °C). Mrazevi (4-2 °C ispod nule) lokalno su se javili krajem septembra.

U septembru su poljoprivredna područja u saveznom okrugu Ural, bila izložena promjenjivim temperaturama vazduha, ali vremenski uslovi bili su povoljni za žetvu i jesenju sjetvu. U sibirskom saveznom okrugu prošlog mjeseca, vladalo je nešto toplije vrijeme nego inače.

Kada je riječ o obezbjeđenosti vlagom, većina evropskog dijela Rusije dobila je 25 - 40 mm padavina u septembru. Snažni pljuskovi bili su u velikom broju područja (50 -100 mm i više) koji su otežavali radove u polju. Padavine na jugu zemlje bile su neznatne, čak je došlo do deficita vlažnosti zemljišta na pojedinim parcelama. Stope padavina u saveznim okruzima Južnog i Sjevernog Kavkaza bile su niske (15 - 20 mm mesečno), ali neke oblasti dobile su 60 - 80 mm kiše ili čak više od toga. Obezbjeđenost vlagom za ozime usjeve uglavnom je bilo zadovoljavajuće, iako na nekim poljima nedovoljno i loše. Sibirski okrug primio je malo padavina (30 - 65% mjesečne normalne vrijednosti) pa je lokalno uočen manjak vlage u zemljištu.

U Kazahstanu se očekuje proizvodnja žita ispod 5-godišnjeg prosjeka

Žetva žitarica u Kazahstanu privodi se kraju i približno je 90% završena. Zbog suše, prinosi žitarica u glavnim žitnim regionima, smanjivali su se u odnosu na prošlu godinu, kako je žetva napredovala. Pored toga, konstantne padavine koje su se desile u jeku žetve (od 25. avgusta do kraja septembra) već su pogoršale kvalitet zrna i mogu povećati gubitke do kraja žetve, izvještava UkrAgroConsult.

Prognoze za proizvodnju pšenice smanjene su za dodatnih 0,4 miliona tona, što je pad od 16% u odnosu na prošlu sezonu. Kao rezultat toga, smanjen je i izvoz pšenice i brašna.

Prema procjenama Black Sea Grain smanjene su prognoze za sve usjeve, odnosno, za žitarice i mahunarke, za dodatnih pola miliona tona, što je pad od 13% u odnosu na prošlu sezonu, na petogodišnjem nivou.

Procjena izvoza žitarica, uključujući brašno kao ekvivalent zrnu, smanjena je za 0,24 miliona tona, što je pad za 26%, za protekli petogodišnji prosjek.

Egipat dobio tender za kupovinu mljevene pšenice

Juče, 8. oktobra 2019. godine, GASC održat će tender za mljevenu pšenicu za isporuku od 10. do 20. novembra 2019. godine, prenosi UkrAgroConsult.

Podsjećamo, na posljednjem tenderu od 2. oktobra 2019. godine, Egipat je kupio 60.000 tona pšenice iz Francuske po prosječnoj cijeni od 219,35 USD/t, za isporuku 5. - 25. novembra 2019. godine.

Ukrajina prodala stranim tržištima više od devet miliona pšenice

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od 4. oktobra 2019. izvoz žita iz Ukrajine iznosio je 14.26 miliona tona.

Konkretno, ukrajinski izvoznici su u inostranstvo otpremili devet miliona tona pšenice (+3.55 miliona tona), 2.95 miliona tona (+797.000 tona) ječma, 2.2 miliona tona kukuruza (+692.000 tona).

Do početka ove sedmice, izvezeno je 86.000 tona brašna (+36.000 tona).


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tržište uljane repice Ključni uvoznici Proizvodnja suncokretovog ulja Troškovi proizvodnje Proizvodnja pšenice Ukrajinski izvoznici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog klimatskih promjena i naglih oscilacija temperature sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju upravo proizvodnji u zaštićenim prostorima. S obzirom da i naša Naila Čaušević već drugu godinu ima plastenik,... Više [+]