Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 19.06.2016. 08:00

Otkupna cijena pšenice i dalje nepoznata

Ministarstvo poljoprivrede RS okupilo je proizvođače i otkupljivače pšenice kako bi se pokušali dogovoriti oko cijene otkupa.

Foto: patleem/Pixabay
  • 362
  • 17
  • 0

Kako bi se pokušao postići dogovor oko otkupne cijene pšenice, održan je sastanak između proizvođača pšenice i predstavnika mlinsko-pekarske industrije u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rast površina i prinosa

Naime, kako navode na svojim stranicama, Ministarstvo je pozvalo proizvođače i prerađivače da u narednom periodu nađu zajednički interes i postignu dogovor o otkupu domaće pšenice. Ona čini oko 20 do 30% u ukupnom obimu pšenice koja se koristi za mljevenje i proizvodnju hljeba u Srpskoj.

Ministar Stevo Mirjanić je na ovom sastanku rekao da bi svaka tona domaće pšenice trebala biti u interesu domaćih mlinara. Proizvođači su izrazili zadovoljstvo zbog sastanka koji je organizovalo Ministarstvo kao i podsticajnim mjerama za proizvodnju pšenice koje su ocijenjene kao najbolje u regionu, zbog kojih je ove godine zabilježen rast površina i prinosa u Srpskoj od 10 odsto.

Podsjećamo,Vlada Republike Srpske je juče usvojila informaciju o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2016. godine. Vlada je u cijelosti podržala mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice.

Podsticaji ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tokom 2016. godine, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, realizuje sljedeće podsticajne mjere kao podršku tekućoj proizvodnji: podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015/2016 godini, u visini od 250 KM/ha, regres za dizel gorivo, za potrebe izvođenja proljetnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru (norma za odobravanje regresiranog dizel goriva je 100 litara/ha, odnosno 60 KM/ha), premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha.

Ukupan iznos podsticaja po ha sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom u 2015/2016 godini iznosiće oko 500 KM/ha. Pravo na navedene podsticaje ostvaruju proizvođači koji su u tekućoj godini izvršili ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: patleem/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkup Cijena Podsticaji Ministarstvo poljoprivrede Ratari Stevo Mirjanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.