Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 01.10.2019. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Glavičice

Otkriveno GMO polje soje u Semberiji - poljoprivrednik kažnjen sa 300 KM

Vlasnik parcele inspektoru nije predočio dokaz o porijeklu sjemena, jer isto nije kupljeno u registrovanim prodajnim objektima u RS i nije riječ o sjemenskoj soji koja se legalno prometuje u poljoprivrednim apotekama.

Foto: Flickr/United Soybean Board
  • 331
  • 29
  • 0

Republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori su u toku jula i avgusta ove godine u okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti izvršili 90 kontrola usjeva merkantilne soje, ukupne površine od 88 ha, sa ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih usjeva soje.

Kontrole su vršene na području cijele Republike Srpske. 

Brzi testovi na terenu pokazali GMO u soji

Pored vizuelne identifikacije pregledanih parcela koja se vrši u određenoj fazi razvoja soje i korova u tom usjevu, inspektori su radili i brze testove na terenu koji omogućavaju brzu identifikaciju genetički modifikovane soje. Ukoliko se pomoću brzih testova utvrdi da postoje indicije da je riječ o GMO soji, vrši se službeno uzorkovanje usjeva i uzorci se dostavljaju u ovlaštenu laboratoriju na analizu, stoji u saopštenju Inspektorata Vlade RS. 

U jednom slučaju kod fizičkog lica na području Semberije potvrđeno je prisustvo genetičkih modifikacija u zasadu soje ukupne površine 0,9 ha, te je ista uništena pod nadzorom inspektora, a fizičkom licu izrečena je novčana kazna. Vlasnik parcele inspektoru nije predočio dokaz o porijeklu sjemena, jer isto nije kupljeno u registrovanim prodajnim objektima u Republici Srpskoj i nije riječ o sjemenskoj soji koja se legalno prometuje u poljoprivrednim apotekama.

Poljoprivrednik kaženjen sa 300 KM 

Prema navodima RTRS-a, usjevi genetski modifikovane soje pronađeni su na parceli od 0,9 ha u selu Glavičice. Ovo je drugi otkriveni slučaj sijanja GMO soje u Republici Srpskoj. Prvi takav slučaj otkriven je prije četiri godine, na području Semberije i Posavine. 

Poljoprivrednik je kažnjen sa 300 KM, što je pozdravljeno od strane drugih poljoprivrednika koji se zalažu za kažnjavanje i onih koji uvoze takvo sjeme na ove prostore. 

"Ta soja prolazi pored toliko inspekcije, tolikih inspektorskih radnika na granici. Ona nije došla avionom i spuštena na igralište. Prvo treba kazniti onog koji je uvezao, zatim onog koji je prodao, pa onda ovog što je zasijao. Znamo da nije zdrava ni za stočnu ni za ljudsku ishranu. I zbog čega nam je potrebno da sami sebe trujemo?", pita Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije.

Kontrola na GMO vrši se već nekoliko godina

U Inspektoratu ističu kako se kontrola prisustva genetički modifikovanih usjeva soje vrši već nekoliko godina, te je u 2018. godini izvršeno 118 kontrola u kojima nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, a u 2017. godini 155 kontrola koje su takođe bile uredne.

Veoma je važno naglasiti da fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja u Republiku Srpsku, vrši kontinuiranu kontrolu prisustva genetičkih modifikacija u sjemenu poljoprivrednog bilja za sve biljne vrste za koje postoje genetičke modifikacije u skladu procjenom rizika, gdje se sjeme soje tretira kao visoko rizično.


Tagovi

GMO soja Testovi Inspekcija Glavičice Kontrola Ljubo Maletić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...