Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 17.11.2019. 08:00

Osnovnu gnojidbu okopavina primijenite na punu dubinu jesenskog oranja

U ishrani okopavina najveće potrebe su za dušikom i kalijem, i nešto manje su potrebe u fosforu i sumporu.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 319
  • 19
  • 0

Okopavine, poljoprivredne kulture koje se siju ili sade na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju, za rast, razvoj i stvaranje visokih prinosa imaju velike potrebe za pojedinim makro i mikrohranivima. Potrebe za hranivima i njihove količine u proizvodnji ovih kultura najbolje je odrediti na temelju kemijske analize tla, potrebe biljaka za pojedinim hranivima, genetskog potencijala pojedine sorte ili hibrida, vremenskim uvjetima tijekom vegetacije, gnojidbe prethodnog usjeva, primijenjene agrotehnike i planiranim prinosima. U ishrani okopavina najveće potrebe su za dušikom i kalijem, i nešto manje su potrebe u fosforu i sumporu.

Potrebe biljaka za dušikom, kalijem, fosforom i sumporom

Dušik u ishrani okopavina ima značajnu ulogu prvenstveno u formiranju prinosa, te ima važnu ulogu u procesu fotosinteze i stvaranju organske mase biljaka. Uslijed velike pokretljivosti i sposobnosti premještanja u tlu i biljci, potrebno ga je u tlo unositi više puta tijekom vegetacije. U jesen, zajedno s osnovnom obradom tla, unose se ograničene količine dušika 50-60 kg/ha, ovisno o sadržaju humusa i tipu tla, te o količini biljnih ostataka zbog njihove brže mineralizacije u tlu. Primjenom dušika u više navrata kroz vegetaciju, značajno se smanjuju gubici ispiranjem ili isparavanjem, jer se veći dio usvoji od strane biljke.

Kalij u ishrani poljoprivrednih kultura ima značajnu ulogu u aktivaciji enzima i regulaciji propusnosti staničnih membrana, te omogućuje bržu sintezu rezervnih tvari kao što su škrob, šećeri, lipidi i proteini, i time poboljšava kvalitetu uz povećanje prinosa. Neke okopavine (šećerna repa, krumpir i suncokret) zahtijevaju više kalija od ostalih kultura i ubrajaju se u grupu kaliofilnih biljaka. Biljke dobro opskrbljene kalijem otporne su na posljedice suše i bolesti. Prinosom se iznose velike količine kalija iz tla stoga je neophodna redovita gnojidba NPK mineralnim gnojivima s naglašenim sadržajem kalija.

Potrebe za hranivima i njihove količine u proizvodnji ovih kultura najbolje je odrediti na temelju kemijske analize tla.

Fosfor u ishrani okopavina ima važnu ulogu u prometu i skladištenju energije i ulazi u sastav mnogih organskih spojeva. Biljke usvajaju fosfor već u najranijim fazama rasta i razvoja, te u vrijeme stvaranja generativnih organa. Pristupačnost fosfora za biljku ovisi o pH reakciji, vlazi i temperaturi tla. U kiselim, hladnim, teškim i zbijenim tlima dolazi do vezanja fosfora u netopive oblike te se u takvim tlima obavlja kalcizacija i unose NP mineralna gnojiva sa većim sadržajem fosfora.

Sumpor ima važnu ulogu u ishrani jer povećava sadržaj proteina, ugljikohidrata i ulja u poljoprivrednim kulturama. Omogućuje formiranje kvržica na korijenu (nodulaciju) mahunarki što se odražava na boljoj fiksaciji dušika iz zraka, te povećava otpornost biljaka na nepovoljne vremenske uvjete. Veće potrebe za sumporom imaju kulture koje stvaraju veći sadržaj proteina (kukuruz, soja), ulja (suncokret), suhe tvari i šećera (krumpir i šećerna repa). Nedostatak sumpora u tlu i njegove potrebe za pojedine kulture mogu se nadomjestiti mineralnim gnojivima NPK sa sumporom u osnovnoj gnojidbi i dušično sumpornim gnojivima, Petrokemijas i ASN tvrtke Petrokemija predsjetveno i u prihrani. 

Za bržu razgradnju prethodne kulture koristite dušična gnojiva

Hraniva kod uzgoja okopavina unosimo mineralnom gnojidbom i organskim gnojivima, ali veće količine hraniva sadrže upravo mineralna gnojiva, dok se sa organskim gnojivima povećava sadržaj humusa i popravlja struktura tla. Mineralna gnojiva sadrže pristupačne oblike hraniva koji se po kemijskom sastavu ne razlikuju od pristupačnih oblika hraniva iz tla stoga ih biljke lako usvajaju.

Mineralna gnojiva zaoravaju se u jesenskoj osnovnoj obradi tla na punu dubinu oranja što omogućuje dublji razvoj korijenovog sustava.

Gnojidba mineralnim gnojivima u osnovnoj obradi tla okopavina obavlja se u jesen na težem glinastom ili u rano proljeće na lakšem pjeskovitom tlu. Mineralna gnojiva zaoravaju se u jesenskoj osnovnoj obradi tla na punu dubinu oranja što omogućuje dublji razvoj korijenovog sustava. Ova gnojidba je važna za ishranu biljaka u sušnom periodu godine i u stresnim uvjetima rasta jer su tada i potrebe biljaka za hranivima veće, i biljkama su tijekom cijele vegetacije na raspolaganju dovoljne količine hraniva. U osnovnoj gnojidbi okopavina primjenjuju se formulacije gnojiva koja sadrže više fosfora i kalija, a manji udio dušika, kao što su kompleksna mineralna gnojiva NPK 7-20-30 ili NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18) u količini 300-700 kg/ha ovisno o rezultatima kemijske analize tla i očekivanom urodu pojedine kulture. Također se mogu primijeniti formulacije gnojiva sa pojedinačnim hranivima kao što je kalijev klorid (K2O 60) i kompleksno gnojivo sa dva hraniva kao npr. monoamonijev fosfat (NP 11-52, MAP

Okopavine i druge poljoprivredne kulture proizvode se u plodoredu, te ukoliko zaostane žetvenih ostataka prethodne kulture, potrebno ih je zaorati prije osnovne obrade tla, stoga se mogu za njihovu bržu razgradnju primijeniti dušična gnojiva UREE ili UAN-a u količini 100-125 kg/ha ili 120-150 l/ha.

Za više informacija o osnovnoj gnojidbi okopavina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Višnja Mikoč/Petrokemija


Tagovi

Osnovna gnojidba Okopavine Petrokemija NPK NP gnojivo Urea UAN Dušik


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr