Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 11.05.2020. 15:00

Oslikana Panonska nizija: Polja uljane repice su simbol plodnosti, radosti i života

Fotografije polja uljane repice iz zraka pokazuju svu raskoš plodne ravnice, na njima su otisnute sjene oblaka, čitavog kosmosa. Kada ona krene cvjetati i kada na društvenim mrežama iskoče selfiji iz žutih polja koja mirišu i preko ekrana, znaš da je sve uredu.

Foto: Krešimir Pribisalić
  • 257
  • 33
  • 0

Tehnologija nam omogućuje da mi, koji smo možda zaboravili kako je to sanjati let, osjetimo uzbuđenje koje izazivaju fotografije snimljene iz zraka. Još ako su to snimci uljane repice u cvjetanju, čovjek shvati da duša stvarno nije isto što i srce.

Da sam vanzemaljac, pomislila bih da na Zemlji žive sve neki sami slikari koji, tamo u proljeće, u Panonskoj niziji uzimaju široki kist, umaču ga u gustu, žuto zelenu boju i onda sigurnim, čvrstim pokretima u platno utiskuju odrješite, a opet prozračne tragove, ostavljajući ga da diše. Pa tu i tamo dodaju neku toplo smeđu liniju i još sve uokvire plavom.

Polja uljane repice su simbol plodnosti, radosti, života. Simbol da sve ide svojim tokom. Kada ona krene cvjetati i kada na društvenim mrežama iskoče selfiji iz žutih polja koja mirišu i preko ekrana, znaš da je sve uredu. Kada u njima otkriješ i vagon pčelinjih košnica, znaš da se radi o sigurnoj zoni za one bez kojih nema hrane, nema života - pčele.

Fotografije polja uljane repice iz zraka pokazuju svu raskoš plodne ravnice, na njima su otisnute sjene oblaka, čitavog kosmosa. Poput Poljupca slavnog Gustava Klimta, one vuku u taj topli zagrljaj. Da sam ptica, proljećem ne bih radila ništa drugo nego se s visina zalijetala u te meke, žute jastuke, iznova i iznova.

Baršunaste table ispresjecane su poljskim putevima i kanalima u kojima plivaju labudovi, nevidljive ribe i žabe.

Bila bih sretna i da sam žaba u polju uljane repice. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Panonska nizija Proljeće Cvjetanje Gustav Klimt


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.