Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 18.06.2017. 08:00

Osigurano 500 KM po hektaru merkatilne pšenice

Očekivana proizvodnja pšenice ovogodišnjeg roda je oko 187.000 tona, što je 10 odsto iznad višegodišnjeg prosjeka proizvodnje u RS.

Foto: Pixabay/Sandra_M_H
  • 539
  • 32
  • 0

Vlada Republike Srpske obezbijedila je za proizvodnju merkantilne pšenice u 2016/2017. godini podsticaje od 200 KM po hektaru, regres za dizel gorivo u iznosu od 0,60 KM po litru, te premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu u iznosu 0,05 KM po kilogramu.

Ukupan iznos podsticaja po hektaru sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom u 2016/2017. godini iznosit će oko 500 KM po hektaru, navodi se u informaciji o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2017. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srpske.

Očekivana proizvodnja pšenice ovogodišnjeg roda je oko 187.000 tona, što je 10 odsto iznad višegodišnjeg prosjeka proizvodnje u Republici Srpskoj.

U informaciji se navodi da će najmanje 20 odsto ove količine, odnosno oko 40.000 tona pšenice otkupiti mlinsko-pekarska industrija, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prosječan prinos pšenice u Republici Srpskoj procjenjuje se na 4,3 tone po hektaru, a najproduktivniji regioni su Bijeljina i Gradiška, u kojima se očekuju prinosi do šest tona po hektaru.

Foto: Pixabay/Sandra_M_H


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Dizel gorivo Podsticaji za pšenicu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.