Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemlje
  • 16.02.2023. 07:30

Orati u proljeće - da ili ne?

Mnogo je problema koji mogu da nastanu zbog proljetnog oranja. Treba ga obaviti što ranije

Foto: Depositphoto/ilfede
  • 212
  • 12
  • 0

Poljoprivredni proizvođači znaju da je oranje najbolje uraditi tokom jeseni kada se s parcela skinu usjevi. Tako se iskoriste sve pogodnosti obrade zemljišta. U zimskom periodu brazde akumuliraju vlagu od padavina. Što ranije u proljeće brazdu zatvorimo pomoću drljača ili drugog oruđa, to je manji gubitak vlage. Zemlja dobiva bolju strukturu, bolje se obrađuje i brže zagrijava.

U narodu postoji izreka: "Najlošije jesenje oranje je bolje od najboljeg proljetnog."

Kad i ako se zakasni s jesenjom obradom, treba što ranije ući u parcele i obaviti radove čim to vrijeme dozvoli.

Brojni problemi

Problemi obrade u ovo doba godine su brojni. Vrijeme brzo prolazi. Broj dana kada možemo obaviti oranje, predsjetvenu pripremu i sjetvu je manji. A i sami dani su kratki. Poljoprivrednici moraju da žure da završe posao, a zemlja nema vremena da se odmori između radova. To loše utiče na njene karakteristike.

Zemlja nema vremena da se odmori (Foto: Depositphoto/ilfede)

Nakupljaju se korovi i štetočine. Jer, poslije jesenjeg oranja i otvaranja brazdi sjeme korova, prezimljujući oblici štetnih organizama, čak i prouzrokovači biljnih bolesti su izloženi djelovanju vanjskih faktora. Dolazi do njihovog propadanja, najviše zbog djelovanja niskih temperatura. Izmrzava i sama zemlja što poboljšava njenu strukturu. Ovaj segment izostaje kada je u pitanju proljeće.

Nema akumulacije vode od padavina. Efekti suše su izraženiji. Prinosi usjeva su manji. Posebno je to izraženo kod kukuruza koji je veći potrošač vode.

Problem se nastavlja i ako želite primijeniti organsko đubrivo, stajnjak. On se na zemlju aplicira prije obrade. Njemu treba šest mjeseci da se razloži što znači da će hraniva ostati nedostupna za kulture posijane na početku vegetacije. Pun efekat će ispoljiti na jesen i imaćemo pravu eksploziju korova na parceli.

Ova aktivnost se u proljeće preporučuje tek na pjeskovitom zemljištu, a najbolje ga toleriše zob.


Tagovi

Oranje Proljetno oranje Obrada zemlje Izmrzavanje zemlje Problemi kod oranja Gubitak vlage Štetočine Korovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.