Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU žitarice
  • 12.11.2017. 17:00

Oporavlja se proizvodnja žitarica, i dalje ispod prosjeka

Povećanje proizvodnje za 1,5 % smatra se zadovoljavajućim budući da je ukupna površina zasađena žitaricama u EU smanjena za 1% u 2017/18 u usporedbi s prošlom sezonom.

Foto: Pixabay/maxmann
  • 144
  • 12
  • 0

Proizvodnja žitarica u zemljama Europske unije će se neznatno oporaviti, u usporedbi sa sezonom 2016/17, bilježi porast od 1,5%, odnosno 300 miliona tona. Takva razina proizvodnje i povećanja smatra se zadovoljavajućom budući da je ukupna površina zasađena žitaricama u EU smanjena za 1% u 2017/18 u usporedbi s prošlom sezonom. Međutim, ukupna razina proizvodnje EU žitarica i dalje bi trebala ostati 1,6% ispod prosjeka u posljednjih pet godina, prema nedavnom kratkoročnom izvješću Europske komisije.

Puno zaliha - niske cijene

Procjenjuje se da je svjetska proizvodnja žitarica u 2016/17dosegla rekordnu žetvu, odnosno više od 2.100 miliona tona. U idućoj bi se sezoni, 2017/18, globalna proizvodnja žitarica trebala smanjiti za 4%, odnosno na 2.000 miliona tona, što će dovesti do velikih količina na globalnom tržištu žitarica. Kao posljedica tih zaliha, svjetske i EU cijene žitarica bile su, i očekuje se da će ostati, niske.

Usporedba žetvi

U EU proizvodnji je u sezoni 2016/17 bilo očekivano značajno povećanje količina meke pšenice te je dostigla 140 miliona tona, što je porast od 5%. Durum pšenica bi se trebala stabilizirati na 9 miliona tona, a proizvodnja ječma bi se mogla smanjiti na 58 miliona tona. Što se tiče proizvodnje kukuruza, očekuje se niska razina treće godine zaredom, na 59 miliona tona, što je za 8% ispod petogodišnjeg prosjeka.

Kvaliteta neujednačena

Ukupna zaliha žitarica u EU smanjit će se za 4,2% jer je u sezoni 2016/17 iznosila 38,5 miliona tona, a 2017/18 36,9 miliona tona. Zalihe ječma i pšenice trebale bi se malo povećavati, ali bi se zalihe ostalih žitarica trebale smanjivati.

U pogledu kvalitete, očekuje se da će žetva 2017/18 biti neujednačena zbog vremenskih uvjeta. Česta kiša u sjevernoj Europi smanjila je sadržaj bjelančevina u pšenici. Suprotno tome, francuski pšenica ima izuzetnu stopu proteina.

Izvoz se smanjuje, uvoz povećava

Konačno, trgovinska bilanca EU-a za 2016/17 je 4% niža od petogodišnjeg prosjeka i dosegla je 18 miliona tona zbog smanjenja izvoza, uglavnom zbog razočaravajuće žetve.

Očekuje se da će se izvoz žitarica u EU smanjiti s 38,1 miliona tona u 2016/17 na 37,8 miliona tona u 2017/18. S druge strane, planirano je da će se uvoz povećati za 7,6%, odnosno sa 19,3 miliona tona na 20,8 miliona tona za 2017/18.

Foto: Pixabay/maxmann


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

AgPress


Tagovi

Žitarice EU Europska unija Izvoz žitarica Uvoz žitarica Cijena žitarica Pšenica Ječam Kukuruz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.