• Žitarice i uljarice
  • 16.02.2019. 14:30

Odugovlače s prodajom pšenice zbog smanjenja zaliha i rasta cijena

Cijene ruske pšenice podstaknute smanjenjem zaliha i povećanom potražnjom nastavljaju da rastu i nalaze se trenutno na četvorogodišnjem maksimumu. Vijestima sa tržišta žitarica treba dodati i da je Ukrajina povećala proizvodnju uljarica, a Kazahstan podigao izvoz žitarica.

Foto: Bigstockphoto/masyuk1989
  • 226
  • 19
  • 0

Izvozne cijene ruske pšenice na međunarodnom tržištu i dalje bilježe rast. One su prethodnu sedmicu trgovanja zatvorile rastom od 3-4 dolara po metričkoj toni dostigavši tako najvišu vrijednost u posljednje četiri godine. Kako prenosi UkrAgroConsult jedan od glavnih razloga za rast cijena pšenice je smanjenje zaliha krušnog zrna. Cijene mlinske pšenice izražene u rubljama su dostigle vrhunac, dok su one u dolarskom iznosu na najvišem nivou još od jula 2014. godine. Treba spomenuti i to da proizvođači odugovlače sa prodajom zbog konstantnog smanjenja zaliha i rasta cijena.

Rast cijena donosi neizvjesnost na tržištu

Trenutna situacija na domaćem tržištu žitarica učinila je rusku pšenicu nekonkurentnom na izvoznom tržištu. Cijena ruske pšenice na izvoznom tržištu postala je najveća među svim dobavljačima tog poljoprivrednog proizvoda. Značajan rast domaćih cijena, čak i pored jačanja rublje, donosi dodatnu neizvjesnost tržištu. Iako su zalihe kruušnog zrna u Rusiji manje nego prije godinu dana, one su i dalje veće nego u prethodnim periodima.

Neznatan pad cijena kukuruza u Ukrajini

Prema preliminarnim podacima ukupnoj žetvi žitarica i uljarica za 2018. godinu koje je objavio Državni zavod za statistiku Ukrajine prošlogodišnja žetva je dostigla količinu od gotovo 70 miliona metričkih tona. Konkretno, žetva kukuruza je procijenjena na 35,6 megatona. Prema preliminarnim informacijama iz trgovinskih izvora, Ukrajina je izvezla više od 10 miliona tona kukuruza što je za 54% više nego prošle sezone. Treba reći i da su prošle nedelje cijene kukuruza neznatno smanjene, uglavnom pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora.

Ukrajina proizvela više uljarica nego lane

Prema zvaničnim podacima Državne službe za statistiku Ukrajine o proizvodnji uljarica ukupni prinos suncokretovog sjemena iznosio je 14,16 miliona metričkih tona, što je za 15,7% više nego lane. Proizvodnja soje je porasla 14,4% u odnosu na prethodnu godinu na 4,46 megatona. Kako prenosi UkrAgroConsult ukupan prinos uljane repice porastao je za 25,1%, na 2,75 miliona tona. Proizvodnja suncokreta porasla je ne samo zbog proširenih zasada (+ 1,7%), već i zbog većeg prinosa (+ 13,9%). Kod soje su nasuprot tome smanjene površine (-12,8%), ali je to nadoknađeno rastom prinosa (+ 31%). Kod uljane repice je suprotna situacija, zato što su posejane površine povećane (+ 31,9%), dok je prinos bio niži (-5%).

Kazahstan je povećao izvoz žitarica za 38%

Kazahstan je u periodu septembar-novembar 2018/19  izvezao 2,2 miliona tona žitarica, odnosno 38% više nego u istom periodu prošle sezone. Izvoz pšenice povećan je za 27%, na 1,5 megatona, dok je izvoz ječma porastao za 72%, na 648,3 hiljada tona. Pšenica je uglavnom isporučivana u Uzbekistan, Tadžikistan i Avganistan, dok je ječam otišao u Iran, Uzbekistan i Afganistan. Ovome treba dodati da je izvoz pšeničnog brašna iz Kazahstana u posmatranom periodu smanjen za 10% u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 591,5 hiljada tona. Robu su uglavnom kupili Avganistan, Uzbekistan i Tadžikistan.

Bjelorusija: Proizvodnja ulja biljnog porijekla porasla za 40%

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Bjelorusije, proizvodnja biljnog ulja je prošle godine (2018) povećana za 40% u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Kako prenosi  UkrAgroConsult ta zemlja je lane proizvela 290,8 hiljada tona biljnog ulja. Sve to je postignuto korišctenjem sopstvenih prerađivačkih kapaciteta, uključujući i zbog uvoza veće količina soje i uljane repice.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Izvoz uljane repice Izvoz suncokreta Rusija Ukrajina Belorusija Kazahstan Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.