Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 11.09.2015. 10:50

Održani Dani polja soje i kukuruza!

U Banja Luci su održani Dani polja soje, gdje je predstavljeno 11 različitih sorti, dok su u Donjim Rakanima, na najboljem ovogodišnjem ogledu kukuruza u RS, održani Dani polja kukuruza.

  • 102
  • 3
  • 0

U organizaciji Poljoprivrednog instituta Republike Srspke i Asocijacije Dunav soja, 10. septembra 2015. godine u Banja Luci održana je manifestacija Dani polja soje, kojoj je prisustvovao i Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Asocijaciju Dunav soja u Beču su 2012. godine osnovali, proizvođači, prerađivači i drugi učesnici u lancu prehrane, u kojem učestvuje soja, sa osnovnim ciljem povećanja obima proizvodnje genetski nemodifikovane soje.

Poljoprivredni institut Republike Srpske je sa Asocijacijom Dunav soja kreirao mrežu ogleda na kojima se eksperimentiše sa različitim sortama, rokovima sjetve i gustinama sjetve te različitim kombinacijama herbicida. Na ovom ogledu predstavljeno je 11 različitih sorti, među kojima su domaće sorte Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i sorte Instituta iz Novog Sada. Rezultati ogleda će se i zvanično publikovati sa preporukama poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani za proizvodnju soje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbjeđuje premiju za proizvedenu i prodatu soju koja iznosi do 15% od proječene tržišne cijene kao i dodatnih 15% prosječne tržišne cijene za proizvedenu soju u okviru projekta Dunav soja.

U Novom Gradu održani Dani polja kukuruza

Dani polja kukuruza
Dani polja kukuruza, Novi Grad

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizator je Dana polja kukuruza - Novi Grad 2015, manifestacije koja je održana u Donjim Rakanima, a otvorio ju je pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Boris Pašalić.

Ove godine predstavljeno 15 ogleda u RS

Ministarstvo poljoprivrede, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, ove godine je postavio 15 ogleda na različitim lokacijama u Republici Srpskoj. Ogled u Donjim Rakanima je najbolji ovogodišnji ogled gdje je, pored povoljnih agroekoloških uslova, za dobre rezultate primjenjena i odgovarajuća agrotehnika u proizvodnji.

Cilj je predstaviti proizvođačima nove genotipove kukuruza

Cilj ove manifestacije je da se poljoprivredni proizvođači informišu o novim genotipovima kukuruza i kako se ti genotipovi ostvaruju u našim agroekološkim uslovima. Posjetioci su mogli da na jednom mjestu vide kako se koji od zasijanih hibrida ponaša i reaguje na ovogodišnje teške proizvodne uslove. Manifestaciji su prisustvali brojni posjetioci, uglavnom poljoprivredni proizvođači sa ovog područja. Pored njih, prisutni su bili predstavnici instituta i trgovačkih kuća, fakulteta te brojni agronomi.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Dani polja soje Dani polja kukuruza Tržišne cijene Premija Asocijacija Dunav soja Proizvodnja Genetski nemodifikovana soja Mreža ogleda Ogledna polja Herbicidi Gustine sjetve Rokovi sjetve Zoran Kovačević Boris Pašalić Genotipovi kukuruza

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]