Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja uljarica
  • 13.03.2020. 11:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Održan Dan uljarica sa porukom - Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH!

Institucionalno povezivanje osnova je povećanja proizvodnje i kvaliteta sirovine, pri čemu su saradnja i angažman svih nadležnih, neophodni kako bi došlo do rasta agrarnog sektora.

Foto: Danijela Plavšić
  • 178
  • 18
  • 0

Početkom marta, tačnije 03.03.2020. godine, Institut za razvoj i unaprijeđenje poljoprivrede - IRUP Brčko, zajedno sa kompanijom Bimal, organizovao je Dan uljarica u prostorijama Evropskog univerziteta u Brčkom. Ovogodišnji događaj održan je na temu: Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH.

Skupu je prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka iz oblasti agrara, članova resornih institucija na entiteskom i državnom nivou, te predstavnici zaštitarskih kuća, banaka i osiguranja.

Institucionalno povezivanje - osnova proizvodnje

U uvodnom dijelu obratili su se:

  • Ilija Studen, generalni direktor BIMAL-a;
  • Džemil Hajrić, direktor - Agencija za sigurnost hrane BiH;
  • Omer Kurtović, direktor - Federalni zavod za poljoprivredu;
  • Vojislav Trkulja, direktor - JU Poljoprivredni institut RS, Banja Luka;
  • Bojana Lujić, direktor - Institut za razvoj i unaprijeđenje poljoprivrede IRUP

Dio programa činila je panel diskusija koja se odžala pod temom: Institucionalno uvezivanje - osnova povećanja proizvodnje i kvaliteta sirovine.

Živo je tlo osnova poljoprivredne proizvodnje i zdravlja biljke

U stručnom dijelu učestvovali su:

  • Boris Pašalić - Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS;
  • Mario Beus - predstavnik ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Federacije BiH;
  • Perica Burgić - šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH;
  • Ivo Vincetić - Irass doo, organizator poljoprivredne proizvodnje;
  • Goran Perković - direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja;
  • Ševal Suljkanović - izvršni direktor za ekonomska pitanja, BIMAL

Prerađivački kapaciteti kao olakšica

"Snaga i rast domaće poljoprivredne proizvodnje znači i jačanje domaćeg agarnog sektora, a bez jednakog razvoja obje strane ne možemo govoriti o kvalitetnoj prehrambenoj proizvodnji naših proizvođača, pri čemu je uloga agrara primarna za uspjeh prehrambene industrije u BiH. Kompanija BIMAL ima to zadovoljstvo da iz godine u godinu ulaže u povećanje proizvodnje uljarica, te da kao siguran otkupljivač prednost uvijek daje domaćim proizvođačima", istakao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije Bimal, Ilija Studen.

Uzgoj uljarica - šansa za razvoj privrede BiH

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, Perica Burgić, za medije je rekao da je velika olakšica što na domaćem terenu imamo prerađivačku industriju koja, odgovarajućim mjerama, konstantno stimuliše proizvođače da više siju soje i uljane repice.

"Ministarstvo poljorpivrede, šumarstva i voprivrede RS poklanja poseban značaj proizvodnji uljarica, dajući višenamjenske podsticaje jer su u pitanju strateški usjevi za naš agrar. Jedan od razloga što uljarice smatramo prioritetnim biljkama je i taj što kompletnu proizvodnju sa našeg područja, Bimal može da otkupi i otkupljuje", rekao je ministar.

Uručena priznanja najboljim proizvođačima

Prema riječima predstavnika ministarstva poljoprivrede Federacije BiH, Maria Beusa, federalno ministrarstvo poljoprivrede prepoznalo je značaj ove manifestacije, a i same proizvodnje uljanih biljaka. Iz tog razloga, podsticajna sredstva za njih se iz godine u godinu povećavaju. 

Institucionalno povezivanje je osnova za povećanje poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta sirovine, zaključak je održanog panela pri čemu su saradnja i maksimalan angažman svih nadležnih institucija neophodni kako bi došlo do rasta poljoprivredne proizvodnje.

Razmjena iskustava nastavljena i nakon predavanja

Skup je dalje nastavljen dodjelom nagrada, a na karaju programa, Azalea Suljkanović, direktor IRUP- a, uručila je priznanja istaknutim proizvođačima.

Kao i svake godine prostorija je bila ispunjena izlagačima iz sektora agrara, sa područja čitave BiH, koji su ukratko predstavili svoju ovogodišnju ponudu.

Na kraju manifestacije, uz hranu i piće, nastavila su se razmjenjivanja iskustva i mišljenja.


Tagovi

Dan uljarica Agrarni sektor Panel diskusija Ilija Studen Perica Burgić Prerađivaka industrija Kvalitet sirovina Mario Beus Azalea Suljkanović Ovogodišnja ponuda


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.