Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan sjetve
  • 03.10.2019. 07:30

Određen Plan jesenje sjetve u TK - manje žitarica, više povrća

Kao i prethodne godine u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine se planiraju zasijati u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Čeliću, Gračanici i Živinicama.

Foto: Depositphotos/themule
  • 304
  • 21
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona je na prošloj redovnoj sjednici dala saglasnost na Plan jesenje sjetve za 2019. godinu za područje toga kantona. Plan je sačinjen na osnovu općinskih/gradskih planova za jesenju sjetvu, i njim je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.627 ha površine

Žitaricama je planirano da se zasije 5.317 ha što iznosi 69,71% ukupnog plana sjetve, a manje je za 138 ha odnosno za 2,53 % u odnosu na plan 2018. godine. Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati 3.508 ha sto je 45,99% od ukupnog plana, a manje je u odnosu na prošlu godinu za 149 ha odnosno za 4,07 %. 

Plan sjetve povrća je 608 ha što je za 18 ha vise u odnosu na prošlu godinu. Krmnim biljem planirano je zasijati 1.694 ha što je za 56 ha odnosno 3,2%, manje u odnosu na prošlogodišnji plan. 

U Gradačcu, Lukavcu i Tuzli je, u odnosu na prošlu godinu, planirana jesenja sjetva na nešto većim sjetvenim površinama. U Gračanici je planirana na nivou prošlogodišnje dok je u ostalim općinama/gradovima nešto manja u odnosu na prošlu godinu. 

Kao i prethodne godine u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine se planiraju zasijati u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Čeliću, Gračanici i Živinicama.


Tagovi

Plan sjetve Tuzlanski kanton Žitarice Povrće Jesenja sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...