Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika
  • 27.08.2019. 17:00

Od sjetve do žetve bez traktora - stigla je umjetna inteligencija

Iako, na prvu zvuči nevjerojatno, današnja tehnologija omogućuje obradu tla, sjetvu, njegu i žetvu ratarskih usjeva na komercijalnoj razini bez korištenja traktora. Hoće li traktor uskoro postati samo dio tradicije, vrijeme će pokazati uskoro.

Foto: YouTube/PrintScreen/
  • 187
  • 13
  • 0

U svijetu sve veće konkurencije, poljoprivrednici ne mogu opstati u poslovanju ako se brinu samo o uzgoju usjeva. Danas je važniji marketing, prodaja i perfekcija proizvodnje. Kako mogu pronaći dovoljno vremena za proučavanje novih zakona, tehnologije, konkurencije ako većinu vremena provode upravljajući radnim strojevima?

Prvi strojevi već naručeni?

Kanadska tvrtka DOT Technology Corp. nedavno je razvila robotsku platformu koja će iz temelja promijeniti sliku uzgoja ratarskih kultura. Robotska platforma "The Dot" je prvi puta predstavljena prošle godine kao prototip. Prepoznavanjem revolucije u proizvodnji ratarskih kultura koju The Dot pruža, inovativne poljoprivredne kompanije iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Ukrajine, Češke, Brazila već su naručile strojeve koji će zamijeniti uporabu traktora i ljudi.

Ove godine The Dot je u komercijalnoj fazi. Trenutno, robotska platforma pruža tri precizne agrotehničke operacije; reduciranu obradu i sjetvu, prihranu mineralnim gnojivima i zaštitu bilja. Tvrtka najavljuje kako će u skoroj budućnosti u prodaju staviti zelenu liniju strojeva i strojeve za žetvu. Svaki priključak se prodaje posebno.

Robotom upravlja umjetna inteligencija

Osnova je The Dot, robotska platforma koja s priključkom čini radni agregat.

Robotom upravlja umjetna inteligencija koja pomoću instaliranih senzora sakuplja podatke iz polja i šalje ih u oblak podataka. Podaci se analiziraju i koriste za svaku sljedeću agrotehničku operaciju. Time se štedi na gorivu 20%, te do 98% na ljudskom radu. The Dot radi neumorno 24 sata što daje posebnu prednost u područjima s promjenjivom klimom. Svi do sada razvijeni priključi opremljeni su tehnologijom preciznog rada.

Prije puštanja robota u rad u određeno polje, voditelj proizvodnje mora osigurati kvalitetne informacije o terenu. Potrebno je digitalizirati podatke o vrsti tla, kondiciji, otporu, količini biomase ostavljene na tlu, nagibu terena i obliku parcele. Također, potrebno je naznačiti bilo kakve prepreke poput stabala, kamena ili građevinskih objekata. U skoroj budućnosti The Dot će imati mogućnost samosvijesti, te će sam izbjegavati prepreke i pronalaziti najbolja rješenja za agrotehnička rješenja oko prepreka u polju.

Jedan model robotske platforme s preciznom sijačicom i prskalicom prodaje se po cijeni od 449.960,31 KM. Pitanje je vremena koliko će proći kad ćemo vidjeti poljoprivredne robote umjesto traktora i na našim poljima.

Kako radi The Dot, pogledajte u videu:


Tagovi

Robotika The Dot Obrada tla Sjetva Uzgoj bilja Tehnologija


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.