Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 07.07.2017. 12:00

Očekuje se prinos od 187.000 tona pšenice

Otkupne cijene se kreću od 0,30 do 0,32 KM, a resorno ministarstvo je preporučilo mlinsko-pekarskoj industriji da otkupi sve ponuđene domaće količine roda kvalitetne pšenice.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.026
  • 51
  • 0

Žetva pšenice se u punom jeku očekuje naredne sedmice. Istina, u Semberiji i Posavini žetva je već uvelike počela, dok se u Lijevču tek poneki domaćin odlučio na žetvu.

Procijenjena proizvodnja pšenice u ovoj godini je 187.000 tona u RS, uz očekivani prosječni prinos od 4,3 tone po hektaru, ali proizvođači još nisu sigurni kolika će biti otkupna cijena.

Odlični prinosi, cijena upitna

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode kako je prinos nešto manji nego prethodne, rekordne godine, kada je ostvarena proizvodnja od 193.000 tona, mada je prinos i dalje za 10 posto viši od višegodišnjeg prosjeka, navode nezavisne.

"Prema informacijama koje svaki dan stižu sa terena, prinosi u Semberiji i Posavini su vrlo dobri, čak i odlični, jer prosječni prinos pšenice na području Šamca, recimo, iznosi od 6,5 do 9,3 tone po hektaru, a ječma od 7,1 do 8,2 tone po hektaru", navode iz resornog ministarstva.

Ističu da će, kao i svake godine, najviše pšenice biti proizvedeno na području Bijeljine, i to oko 83.940 tona, odnosno oko 45 posto ukupne proizvodnje u RS, zatim na području Doboja oko 39.000 tona i na području Gradiške 37.750 tona. U Ministarstvu navode da je otkupna cijena pšenice stvar tržišta, gdje se i formira.

Cijena manja od prošlogodišnje

"Pojedini otkupljivači već su izašli sa ponuđenim otkupnim cijenama koje se kreću od 0,30 do 0,32 KM, a Ministarstvo je preporučilo mlinsko-pekarskoj industriji da otkupi sve ponuđene domaće količine roda kvalitetne pšenice", navode u Ministarstvu.

Prethodno su u bijeljinskom "Žitoprometu" rekli da ratarima nude cijenu od 0,30 do 0,32 KM, koja je nešto manja od prošlogodišnje, ali tvrde da je takvo stanje na tržištu, jer ona zvanično nije formirana na nivou RS i Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, to je za jedan do tri feninga niže od prošlogodišnje cijene.

Na šamačkom području u punom jeku je žetva pšenice, čiji prinos je, prema procjenama Odjeljenja za privredu u opštini Šamac, rekordan, ali na pojedinim lokalitetima došlo je do ekspanzije bolesti stabla.

Foto: Pixabay/Couleur


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva pšenice Pšenica Cijena pšenice Otkupna cijena pšenice Prinos pšenice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.