Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 13.10.2018. 12:30

Očekuje nas najmanja proizvodnja ječma u zadnjih šest godina?

Kakva je procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2018/19?

Foto: Bigstockphoto/luamduan
  • 467
  • 24
  • 0

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je procjenu svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2018/19 (pšenica i krupnozrne žitarice). 

"Procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2018/19 (pšenica i krupnozrne žitarice) iznosi 2072 miliona tona i drugu godinu zaredom je u padu pošto su procjene rasta proizvodnje za kukuruz i sirak nadjačane procjenama pada proizvodnje kod ostalih žitarica. Nakon nepovoljnih vremenskih prilika tijekom vegetacije u mnogim regijama, očekuje se smanjenje proizvodnje pšenice za 41 milion tona te najmanja proizvodnja ječma u zadnjih šest godina. Procjene svjetske potrošnje žitarica, za hranu, hranu za životinje i industrijsku potrošnju, mogle bi dosegnuti novi maksimum od 2136 miliona tona, (+29 miliona tona u odnosu na prošlu godinu) pošto su procjene rasta potrošnje za kukuruz i sirak samo djelomično ublažene smanjenjem procjena potrošnje za ostale žitarice", navode iz TISUP-a.

Nadalje, procjenjuje se da će i svjetske zalihe drugu godinu za redom biti smanjene, za 64 miliona tona, na razinu od 544 miliona tona, što je najniža razina u zadnje četiri godine. U tom smanjenju Kina sudjeluje sa više od pola.

"Procjenjuje se da će krajnje zalihe kod najvećih izvoznika, u odnosu na prošlu godinu, biti manje za 35 miliona tona i to za 14 miliona tona u EU, 10 miliona tona u SAD-u i 6 miliona tona u Rusiji. Procjene svjetske trgovine upućuju na novi maksimum, posebno za kukuruz i ječam, ali i smanjenje trgovine za pšenicu i sirak. Procjene svjetske trgovine sojom upućuju na rast od 4 posto na godišnjoj razini. Smanjenja isporuka za Kinu nadoknađena su rastom isporuka za druga tržišta, uključujući Argentinu, EU, Sjevernu Afriku i Bliski istok. Procjene svjetske proizvodnje soje su privremene s obzirom da je na južnoj hemisferi sjetvena sezona tek počela.

Ipak Brazil i SAD bi mogle zabilježiti rekorde, a uz oporavak Argentine, procjene svjetske proizvodnje mogle bi rasti za 9 posto na godišnjoj razini. Uz mogući rast proizvodnje u Aziji i Južnoj Americi, svjetske zalihe mogle bi rasti za skoro 30 posto u odnosu na prošlu sezonu. Značajan dio povećanja dolazi od akumulacije u SAD-u gdje se u sezoni 2018/19 očekuje povećanje zaliha za gotovo dvostruko. Unatoč vjerojatnom smanjenju isporuka u Kinu, procjene svjetske trgovine mogle bi dosegnuti 155 miliona tona", objašnjavaju. 

Kako dodaju, cijene žitarica i uljarica na svjetskom tržištu proteklih tjedana bilježe različite trendove u donosu na temeljne pokazatelje. IGC GOI indeks smanjen je ukupno za 1 posto u odnosu na prošli mjesec pošto je smanjenje izvoznih vrijednosti za kukuruz, pšenicu i rižu nadjačano rastom vrijednosti za soju i ječam.

IGC GOI sub-indeks za pšenicu smanjen je za 2 posto. Inicijalni gubici nastali padom cijena u prvoj polovini mjeseca, zbog komfornih zaliha, djelomično su nadoknađeni rastom cijena u drugoj polovini mjeseca potaknutih zabrinutošću zbog neuobičajenih vremenskih prilika kod nekih izvoznika.

IGC GOI sub-indeks za kukuruz smanjen je za 4 posto u odnosu na kraj augusta, spustivši se na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci. IGC GOI sub-indeks za soju porastao je za 1 posto uslijed smanjenja ponude u SAD-u i bolje ponude u Južnoj Americi, posebno Brazilu.

(Izvor: IGC rujan 2018., obrada: TISUP/Mihael Rebić)


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Svjetsko tržište Žitarice Uljarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]