Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posavina
  • 28.04.2023. 13:30

Obavezna zaštita lista zastavičara - najvažnijeg za prinos

Ukoliko se izvrši infekcija lista zastavičara, može se u velikoj mjeri umanjiti rod. Smatra se da zaraza u ovoj fazi može umanjiti prinos čak do 40 posto

Foto: Ministarstvo privrede PK
  • 135
  • 23
  • 0

Za većinu poljoprivrednih proizvođača u BiH, proizvodnja ozimih kultura u sezoni 2022./23. je teška uzevši u obzir ekstremno visoke cijene repromaterijala u jesenjim i prvom dijelu proljetnih radova, te izuzetno česte padavine tokom prvog tromjesečja ove godine.

Upravo zbog skupih gnojiva, na pojedinim parcelama u Posavini je izostala osnovna gnojidba, a poznato je da fosforna i kalijeva gnojiva se dodaju isključivo prije sjetve, te njihovo naknadno dodavanje ne ispoljava rezultate kao pri pravovremenoj aplikaciji.

Zaštita lista zastavičara

"U vrijeme bokorenja i početka vlatanja ozimih kultura nastupio je kišni period s pogodnim temperaturama, te su se stvorili optimalni uvjeti za navedene fenofaze", ističu iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede PK te dodaju kako će najavljene nešto više temperature pogodovati razvoju ozimih kultura, ali i razvoju bolesti (hrđe, pjegavosti lista pšenice i ječma).

Ukoliko se izvrši infekcija lista zastavičara, može se u velikoj mjeri umanjiti rod. Smatra se da zaraza u ovoj fazi može umanjiti prinos čak do 40 posto, zbog čega se zaštita lista zastavičara smatra obveznom mjerom u gajenju pšenice.

"Preporuka je koristiti fungicide sistemičnog djelovanja s dvije ili više aktivnih tvari kako bi se proširio spektar djelovanja. Uz fungicid poželjno je dodati insekticid radi suzbijanja žitnog balca-lema, Oulema melanopus. On pravi štete na listu, a napadnuti listovi poprimaju bijelu boju, te su vidljive bijele oaze na usjevima", ističu savjetodavci.

S obzirom na to da je pšenica posljednjim fazama uzgoja, došlo je do vidljivih formiranih klasova s klasićima. Broj klasića u klasu se kreće od 15-18 i može se reći da postoje dobri preduvjeti za visoke prinose. Kako bi se pospješila stopa cvjetanja i oprašivanja, poželjno je dodatno biljku prehraniti mikroelementima (magnezij, mangan, bakar, cink).

Jare kulture

Na području Posavskog kantona jare kulture (kukuruz, suncokret i soja) na pojedinim parcelama su zasijane ili tek iznikle. Glavni preduvjet za njihovu sjetvu, ogleda se u temperaturi i vlažnosti tla. Sama vlažnost tla ovisi o lokalitetu, strukturi i položaju.

Pjeskovita tla lakše propuštaju padavinske vode, brže se zagrijavaju i na takvim je već obavljena sjetva ili je u toku.

"Glinasta tla, vežu vodu, sporije se isušuju i zagrijavaju, te je na takvim tlima potrebno obratiti pažnju. Nepoželjno je obavljati radove na vlažnom zemljištu, zato što se tako narušava struktura tla i remeti vodo-zračni režimi", naglasili su iz savjetodavne službe uz preporuku da se sa sjetvom soje i kukuruza ne kreće prije nego se tlo ne zagrije na temperaturu 10C°.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ozime kulture Pšenica Zastavičar Fungicid Jare kulture Soja Kukuruz Preporuke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.