Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.10.2019. 11:30

Nova postrojenja za preradu soje u ruskom Kursku

Prva faza obuhvatit će izgradnju postrojenja za preradu u vrijednosti od 80 miliona rubalja. Druga faza predviđa izgradnju centra za uzgoj, za kompletan vegetacioni ciklus. Treća faza omogućit će uspostavljanje sistema za navodnjavanje za uzgoj hibridnog sjemena soje, šećerne repe, kukuruza, kao i uljane repice.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 326
  • 21
  • 0

Ruska "AgroTerra" grupa, ogranak kompanije "NCH Capital", iz SAD, koja posjeduje 280 hektara zemlje, sprovodi veliki projekat u proizvodnji soje u oblasti Kursk.

Prva faza obuhvatit će izgradnju postrojenja za preradu u vrijednosti od 80 miliona rubalja (oko 2190662 KM). Druga faza predviđa izgradnju centra za uzgoj, za kompletan vegetacioni ciklus. Treća faza omogućit će uspostavljanje sistema za navodnjavanje za uzgoj hibridnog sjemena soje, šećerne repe, kukuruza, kao i uljane repice.

USDA: Prognoze na tržištu uljarica smanjene za milion tona

U oktobarskom izvještaju USDA smanjila je procjenu uljarica u 2019./20. godini na 45.103 miliona tona, što predstavlja smanjenje od milion tona, izvještava UkrAgroConsult.

Do smanjenja je došlo uslijed snižavanja poizvodnje ukrajinskog suncokreta, a koja je sada dostigla nivo od 14,5 milion tona, što predstavlja smanjenje od milion tona.

Procjena isporuke soje za Tursku porasla je za pet hiljada tona i sada iznosi 105.000 tona.

Uzbekistan počeo sa naprednom obradom soje

LLC Iunusjon Akhli (region Samarkand, Republika Uzbekistan) pustio je u rad prvo postrojenje za naprednu preradu soje i proizvodnju sojinog proteinskog izolata. Projektni kapacitet postrojenja iznosi 30.000 tona sirovina godišnje.

Prodaja finalnih proizvoda bit će usmjerena na strana tržišta, prenosi UkrAgroConsult.

Predviđa se smanjen izvoz žita u Kazahstan

Prema kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede, potencijal izvoza žita u ovoj sezoni, 2019./20., smanjit će se za gotovo tri miliona tona, u odnosu na 10,8 miliona tona u periodu 2018./19., izveštava UkrAgroConsult.

Razlozi uključuju smanjenje površine žitnih biljaka Kazahstana u 2019./20. godini, slabiju potražnju tradicionalnih uvoznika (posebno Uzbekistana, Turkmenistana, Avganistana i Irana) ali i zbog visoke proizvodnje žitarica u ovim zemljama.

Podsjećanja radi, ranije urađene procjene za izvoz žita u navedenom periodu iz Kazahstana već su bile smanjene.

Rumunjski farmeri nastavljaju sjetvu žitarica

Kada je riječ o vremenskim prilikama, tokom čitave sedmice temperature vazduha u Rumunjskoj bile su u okviru dugoročnih prosječnih. Međutim, počele su da se povećavaju od 13. oktobra, dostižući i 28 °C na jugu.

Što se tiče obezbjeđnosti vlagom, prošle sedmice padavine su uglavnom bile na jugu i to u rasponu od 10 do 15 milimetara i na sjeveroistoku, do pet milimetara. Deficit vlage u zemlji postoji u svim poljoprivrednim regionima Rumunjske, osim na sjeveroistoku, u okviru manjih područja u centru i u blizini delte Dunava.

Rumunjski poljoprivrednici nastavljaju sa sjetvom ozimih usjeva. Optimalni rok za sjetvu pšenice završava se u periodu od 20. do 30. oktobra, prenosi UkrAgroConsult.

Padavine u Ukrajini obezbjeđuju tlo potrebnom vlagom

Temperatura vazduha u Ukrajini pala je od 1. do 10. oktobra. Pokazalo se da je prosječna temperatura vazduha 0,9-2,6 °C ispod normalne, dnevne su u okviru 2 do 11 °C, a noću od 1 do -3,5 °C.

Padavine su dopunile neophodne količine vlage u zemljištu. Ovo je pomoglo ozimim usjevima, posijanim u suvo tlo i stvorilo je povoljne uslove za nicanje i početni razvoj biljaka, prenosi Black Sea Grain.

Kada je riječ o stanju usjeva, trenutni vremenski uslovi povoljni su za rast i razvoj žita zbog dovoljne vlage tla i umjerenih temperatura vazduha, ali situacija može da se pogorša ako se smanji toplina. Pored toga, zbog dugotrajno suvog vremena, usjevi na pojedinim parcelama donekle su prorijeđeni, a ozime žitarice nisu uspjele da niknu. Usjevi u ovako lošijem stanju, ući će u zimu oslabljeni i na proljeće mogu ponovo da se presiju.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tender za pšenicu Optimalni rok za ozimu pšenicu Prerada soje Procjena uljarica Isporuka soje Projektni kapaciteti Strana tržišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.