Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 29.03.2018. 16:00

Nizozemska, Belgija i Njemačka najveći uvoznici ukrajinske uljane repice

Ukrajina je u prva dva mjeseca 2018. godine izvezla 30 posto više uljane repice nego u istom periodu lane, a ukupno promatrano, ta zemlja je izvezla 2,14 megatona te uljarice. Ovome treba dodati da izvozne cijene ruske pšenice nastavljaju rast zahvaljujući velikoj potražnji uvoznika, te da je Rumunjska i dalje pouzdan snabdijevač tržišta Evropske unije kukuruzom.

Foto: Pixabay / blickpixel
  • 350
  • 16
  • 0

Ukrajina je tokom januara i februara 2018. godine izveza 84,23 hiljada tona uljane repice, što je za 30% više nego u istom periodu lane. Kako je saopćila tamošnja Državna fiskalna služba najveći uvoznici u izvještajnom periodu bili su: Portugal koja je kupila 38,47 hiljada tona, Nizozemska sa uvezenih 25,38 hiljada tona i Izrael koji od Ukrajine uvezao 6,56 hiljada tona uljane repice. Ovim podacima treba dodati i to da je Ukrajina, tokom 2017. godine u inostranstvo izvezla 2,14 miliona tona uljane repice, a najveći uvoznici su bili: Nizozemska, Belgija i Njemačka.

U Ukrajini za četvrtinu ječma manje nego lane

Prema podacima Državnog odbora za statistiku, zalihe ukrajinskih žitarica i uljarica su do početka marta 2018. godine iznosile 19,03 megatona, odnosno 0,9% manje nego u istom periodu prošle godine (19,21 megatona). Međutim, zalihe pšenice su porasle za 3,4% u odnosu na isti mjesec lane na 6,05 miliona tona, dok su istovremeno zalihe ječma smanjene za 25,5% na 1,18 megatona. Treba pomenuti da su smanjene i zalihe kukuruza, a one su na dan izvještavanja iznosile 10,56 miliona tona ili 0,5% manje nego u martu 2017.

Uprkos rekordnom izvozu, Rusija ima ogromne zalihe pšenice

Izvozne cijene ruske pšenice su i tokom prošle sedmice nastavile uzlazni trend. Kako prenosi UkrAgroConsult, za rast vrijednosti pšenice iz Rusije najzaslužniji su rekordan izvoz, ali i snažna potražnja zemalja uvoznica te žitarice. Cijena mlinske pšenice sa 12,5% proteina je na kraju prošlonedjeljnog trgovanja bila nepromijenjena i kretala se u granicama 208-210 dolara po metričkoj toni, dok je istovremeno cijena 11,5%-proteinske pšenice u prosjeku porasla za 1-2 dolara po toni i dostigla cijenu za 203-206 $/t. Nije na odmet napomenuti da Egipat nastavlja kupovati rusku pšenicu rekordnim tempom za rast cijene, jer je na nekoliko tendera, ta sjevernoafrička zemlja, u prethodnom periodu kupila 4,85 megatona pšenice ruskog porijekla. Treba dodati i da uprkos rekordnom rastu izvoza pšenice, Rusija i dalje ima ogromne zalihe krušnog zrna.

Bugarska: Cijene suncokreta ostale nepromijenjene

Uprkos sve jačem interesu trgovaca, cijene suncokreta na bugarskom tržištu se tokom protekle sedmice nisu mijenjale. Najveći pritisak na cijene stavlja to što se proizvođači žele riješiti prošlogodišnjih zaliha prije nego što krenu u proletnu sjetvu te uljarice. Dakle, kako izvještava UkrAgroConsult, cijena suncokreta u Bugarskoj je ostala nepromijenjena i iznosila je 347 dolara po toni.

Rumunjska siguran snabdijevač EU kukuruzom

Prema podacima UkrAgroConsult-a Rumunjska i dalje održava status sigurnog snabdijevača Evropske unije kukuruzom. Kako se navodi u izvještaju, u posljednjih nekoliko sezona u toj zemlji je površina pod kukuruzom obuhvaćala gotovo 2.500 terahektara, dok ostale države članice EU planiraju da smanje površine pod tom žitaricom. Rumunjska je, takođe, prošle sezone, povećala izvoz kukuruza za 30%, s tim da su Španjolska i Italija uvezle 52% ukupne izvezene količine. Na kraju treba istaknuti da je Španjolska utrostručila kupovinu rumunjskog kukuruza, postavši tako top uvoznik smjenivši Egipat sa liderske pozicije i dodati da je, takođe, veliki uvoznik postala i Italija koja je uvezla sedam puta više kukuruza iz Rumunjske nego lane.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Soja Kukuruz Uljana repica Rusija Ukrajina Bugarska Rumunija Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer