• Žitarice i uljarice
  • 05.12.2019. 15:00

Niske dnevne temperature ne utiču na žitarice, one se dobro razvijaju

Pad prosječnih dnevnih temperatura ispod pet stepeni, najavljuju kraj vegetacione sezone u Bjelorusiji, dok se u Bugarskoj ozimi usjevi dobro razvijaju.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 150
  • 12
  • 0

Zbog hladnog vremena od 18. do 23. novembra, prosječna dnevna temperatura vazduha pala je ispod 5 °C, što ukazuje na kraj vegetacione sezone u Bjelorusiji.

Jesenji rast u 2019. trajao je duže nego obično, pa su se biljke normalno razvijale. Na kraju vegetacije, stanje usjeva u većini krajeva ocijenjeno je kao dobro. Hladno vrijeme uzrokovalo je da se biljke stvrdnu. Zbog temperatura ispod nule, tlo se počelo smrzavati. Parcele su bez snijega, prenosi UkrAgroConsult.

Posijano žito u Bugarskoj dobro se razvija

Uzimajući u obzir relativno toplo vrijeme i poboljšane uslove vlažnosti tla, procesi rasta i razvoja ozmih usjeva, nakon 20. novembra odvijali su se normalnim tempom u Bugarskoj. 

Na sjeveru i jugu padavine su poslije 20.11. poboljšale i snabdijevanje zemljišta vlagom i uslove rasta za zasijane i tek iznikle žitarice.

Na istoku zemlje, gdje nije bilo kiše, postojali su povoljni uslovi za duboko oranje parcela namijenjenih proljetnoj sjetvi, prenosi UkrAgroConsult.

Procenat vlažnosti tla je oko 30% svuda u Ukrajini

Temperature vazduha pale su tokom 21. i 22. novembra. Dnevni prosjek kretao se u rasponu od -6 °C do +5 °C. Zbog privremeno oštre i hladne zime, tlo se smrzlo do dubine od 6 do 20 cm u poljima bez snijega, u periodu od 23. do 25. novembra, a temperatura tla na dubini čvora bokorenja, pala je na 3,7 - 6,0 °C ispod nule - što je daleko iznad nivoa letalnih temperatura.

U sjevernim, zapadnim i centralnim regionima zemlje primjećene su povremene padavine, ali njihova količina bila je u rasponu od 3,4 do 11 mm dok su južni i istočni dijelovi bili bez padavina. Kiša nije padala u čitavoj zemlji. Procenat dostupne zemljišne vlage iznosio je najviše 30% skoro svuda. Loša snabdjevenost (ispod 10%) primjećena je u regijama Čerkasi, Kirovohrad i Odesa. U ostatku zemlje sadržaj vlage u oraničnom sloju je optimalan i iznosi 21 - 28 mm.

U zoni stepa i djelimično u šumsko - stepskoj zoni (Čerkasi, Kijev, Sumi, Vinitzia) uslovi uzgoja biljaka pogoršali su se i na nivou dugoročnog prosjeka i u odnosu na 2018. godinu. Razlog je kritični sadržaj vlage u površinskom sloju zemljišta, izvještava UkrAgroConsult.

Kina odobrila izvoz uljanih pogača iz Ukrajine

Ukrajina i Kina postigle su sporazum o izvozu uljanih pogača na kinesko tržište. Zemlje su potpisale i odgovarajući protokol.

To je izvjestio zamjenik ministra ekonomije, trgovine i poljoprivrede Taras Kachka, trgovinski predstavnik Ukrajine, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat dobio na tenderu za kupovinu pšenice

Nedavno je GASC održao tender za kupovinu mljevene pšenice, za isporuku 21. - 31. januara 2020. godine.

Podsjećanja radi, na posljednjem tenderu od 14. novembra, Egipat je kupio 465.000 tone pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosječnoj cijeni od 232,35 dolara/t, za isporuku od 5. do 15. januara sljedeće godine.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

GASC Tender za pšenicu Ozimi usjevi Duboko oranje Tek iznikle žitarice Hladna zima Zemljišna vlaga Uljane pogače Taras Kachka


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.