Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani uljarica
  • 15.03.2023. 11:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Neminovno uvezivanje poljoprivrednika i poboljšanje biljne proizvodnje

Razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan utjecaj na prehrambenu industriju

Foto: FMPVŠ
  • 77
  • 6
  • 0

Bosna i Hercegovina hitno mora pronaći rješenje za uvezivanje poljoprivrednih proizvođača i poboljšanje rentabilnosti biljne proizvodnje, poručeno je pored ostalog s ovogodišnjeg obilježavana Dana uljarica u Brčkom.

Istaknuto je kako je neophodno donošenje mehanizama i aktivnosti koji će dati rezultate za produktivniju poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu prehrambenu industriju.

Mali proizvođači

Tokom trajanja panel diskusije koju su organizirali Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija "Bimal", ukazano je na ključne pokazatelje stanja poljoprivrede u našoj zemlji kao i utjecaja koji ona ima na prehrambeni sektor te su izneseni zaključci o poljoprivrednom potencijalu i usklađenosti s potrebama prerađivačkog sektora.

"Razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan utjecaj na prehrambenu industriju. Zbog usitnjenosti posjeda naši poljoprivrednici su i dalje mali proizvođači i iz tih razloga je neminovno pronalaženje kvalitetnih rješenja za uvezivanje poljoprivrednih proizvođača", kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja Bimala.

Obraćajući se na panel diskusiji, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, Husnija Kudić, naveo je kako hrana u svijetu nikad neće biti jeftinija, te da je neupitno da se broj stanovnika u svijetu povećava dok se resursi (zemlja, voda) ne povećavaju pri čemu dolazi do degradacije i smanjenja korisnih poljoprivrednih površina.

Prema njegovim riječima neophodno je učiniti sve da se poboljša rentabilnost biljne proizvodnje, kontroliraju inputi, povećaju proizvodnji a sve s ciljem osiguranja samodovoljnosti i održivosti proizvoda i proizvodnji.

Kreiranje zaokreta

Kako bismo to postigli, Kudić je istakao potrebu kreiranja zaokreta u upravljanju poljoprivrednim zemljištem i provedbi zemljišnih politika i savjetodavstava kako na kantonalnim tako i na općinskim i gradskim nivoima te osiguranja kontinuiteta u investicijama u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete te informatizaciju i digitalizaciju agrarnog sektora.

U FBiH je u 2023. godini planirano povećanje izdvajanja novčane podrške za uljarice, tako da će ona biti uz dodatak za biljnu proizvodnju, oko 37% viša u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

Uljarice Dani uljarica Brčko Poljoprivreda Prozvodnja Husnija Kudić Ševal Suljkanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.