Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 17.07.2015. 13:00

Nema još dogovora o cijeni pšenice u RS

Iako hangari već naveliko zaprimaju pšenicu, konačan dogovor oko cijene u RS još uvijek nije postignut.

Foto: depositphotos.com
  • 54
  • 3
  • 0

Mlinarski hangari već naveliko zaprimaju pšenicu, a cijena je još uvijek predmet rasprave. Naime, poljoprivrednici, mlinari i preprodavači još uvijek nisu postigli konačan dogovor oko cijene pšenice ni nakon dva sastanka koja su održali sa resornim ministarstvom.

Konačnu će cijenu odrediti tržište

Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zorana Kovačevića, konačnu će cijenu odrediti tržište, iako su mlinari ti koji bi trebali ponuditi konačnu cijenu. Za novosti.rs Kovačević je istaknuo kako je stav Ministarstva da cijena kilograma pšenice ne smije biti manja od 0,33 KM, a uz to ratari još mogu dobiti i premiju od 0,05 KM pa bi u konačnici ta minimalna cijena iznosila 0,38 KM, što Kovačević smatra realnim.

Ratari bi čak bili i spremni prihvatiti tu cijenu, a mlinari smatraju da bi sve iznad 0,35 KM za njih bilo neprihvatljivo. Prema mišljenju ratara, oni su u ovoj priči najugroženiji i od mlinara i preprodavača očekuju razumijevanje.

No, zadovoljni cijenom ili ne, žetva pšenice polako završava. U općini Krupa na Uni žetva je okončana i pšenica je skinuta sa ukupno 25 hektara, na koliko je bila zasijana, a prosječan prinos iznosio je 2,5 tone po hektaru. Trenutno je u tijeku žetva zobi, čiji su prinosi vrlo niski, jer je većina poljoprivrednika, zbog loših vremenskih uvjeta zob sijala proljetos. Prosječan prinos kreće se oko 1,5 tona po hektaru.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Tagovi

Mlinarski hangari Otkup pšenice Zoran Kovačević Žetva pšenice Krupa na Uni Mlinari Preprodavači Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.