• Heljda
  • 02.12.2017. 17:00

Neće više sijati heljdu u Bosanskom Petrovcu?

Ovogodišnji urod je skroz podbacio, a nitko nije nadležan za nadoknadu štete.

Foto: Pixabay/Viatloner_free
  • 246
  • 14
  • 0

Urod heljde ove je godine u potpunosti podbacio zbog loših vremenskih prilika, a proizvođači su ostali bez pomoći nadležnih institucija. Sve je to dovelo do toga da se proizvodnja heljde na području općine Bosanski Petrovac nalazi pred gašenjem.

Više od 100 hektara zasijano je heljdom na području te općine što čini petinu proizvodnje na području cijele BiH. Nisvet Balić, predsjednik Zemljoradničke zadruge "Žuti klas" kaže da je oko 70% posto ovogodišnjeg uroda heljde uništio led, a ostatak katastrofalna suša, navode nezavisne.

Nitko nije nadležan za nadoknadu štete

"Žetve ove godine praktično nije ni bilo, tako da su proizvođači na velikom gubitku. Obraćali smo se općinskim i kantonalnim vlastima, ali kažu kako niko od njih nije nadležan da nam nadoknadi štetu", kaže Balić, ističući kako je zbog svega upitna sjetva za narednu godinu.

Dodaje kako su u proteklim godinama tražili da proizvodnja heljde bude posebno subvencionirana, ali bez rezultata.

Općina ima mizerna sredstva za poljoprivredu

Dragana Manojlović iz Općinske službe za poljoprivredu u Bosanskom Petrovcu kaže da su sredstva koja ova općina izdvaja za poljoprivredu vrlo skromna i ove godine iznose 35.000 KM, dok sredstva za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima uopšte nisu predviđena.

Inače, područje Bosanskog Petrovca ima dugu tradiciju uzgoja heljde, a brašno od ove žitarice je pet puta skuplje od pšeničnog brašna. Nutricionisti ističu ljekovita svojstva heljde u liječenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a osim zrna koristi se i stabljika za spravljanje čajeva.

Foto: Pixabay/Viatloner_free


Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: - | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo i služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna kao i... Pročitaj više »

Tagovi

Heljda Bosanski Petrovac Dragana Manojlović Nisvet Balić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi