AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Neće više sijati heljdu u Bosanskom Petrovcu?

Neće više sijati heljdu u Bosanskom Petrovcu?

Heljda

Neće više sijati heljdu u Bosanskom Petrovcu?

Datum: 02.12.2017. 17:00

Kategorija:

Ratarstvo

Ovogodišnji urod je skroz podbacio, a nitko nije nadležan za nadoknadu štete.

Urod heljde ove je godine u potpunosti podbacio zbog loših vremenskih prilika, a proizvođači su ostali bez pomoći nadležnih institucija. Sve je to dovelo do toga da se proizvodnja heljde na području općine Bosanski Petrovac nalazi pred gašenjem.

Više od 100 hektara zasijano je heljdom na području te općine što čini petinu proizvodnje na području cijele BiH. Nisvet Balić, predsjednik Zemljoradničke zadruge "Žuti klas" kaže da je oko 70% posto ovogodišnjeg uroda heljde uništio led, a ostatak katastrofalna suša, navode nezavisne.

Nitko nije nadležan za nadoknadu štete

"Žetve ove godine praktično nije ni bilo, tako da su proizvođači na velikom gubitku. Obraćali smo se općinskim i kantonalnim vlastima, ali kažu kako niko od njih nije nadležan da nam nadoknadi štetu", kaže Balić, ističući kako je zbog svega upitna sjetva za narednu godinu.

Dodaje kako su u proteklim godinama tražili da proizvodnja heljde bude posebno subvencionirana, ali bez rezultata.

Općina ima mizerna sredstva za poljoprivredu

Dragana Manojlović iz Općinske službe za poljoprivredu u Bosanskom Petrovcu kaže da su sredstva koja ova općina izdvaja za poljoprivredu vrlo skromna i ove godine iznose 35.000 KM, dok sredstva za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima uopšte nisu predviđena.

Inače, područje Bosanskog Petrovca ima dugu tradiciju uzgoja heljde, a brašno od ove žitarice je pet puta skuplje od pšeničnog brašna. Nutricionisti ističu ljekovita svojstva heljde u liječenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a osim zrna koristi se i stabljika za spravljanje čajeva.

Foto: Pixabay/Viatloner_free

Broj pregleda članka: 229; Uspješnost članka: 13.45

Tagovi: Heljda, Bosanski Petrovac, Dragana Manojlović, Nisvet Balić

Ključne riječi članka: nece, vise, sijati, heljdu, u, bosanskom, petrovcu, heljde, poljoprivredu, sredstva, području, godine


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.