Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednik inovator
  • 06.11.2017. 11:00

Nebojša Račić obrađuje zemlju mašinama koje sam napravi

Kada nema posla u njivi, Nebojša Račić pravi poljoprivredne mašine. U jeku sezone obrađuje pedesetak hektara zemljišta.

Foto: Boško Grgić
  • 5.428
  • 278
  • 0

Nebojša Račić, poljoprivrednik iz Bok Jankovca kod Gradiške ubraja se među uspješnije ratare u Lijevče polju. Nebojša obrađuje oko 50 hektara zemljišta u Bok Jankovcu, Mačkovcu i Dolini, uzgajajući nekoliko ratarskih kultura. Do ove godine dominirao je kukuruz, no zbog plodoreda i drugih okolnosti, Nebjoša je proširio broj usjeva.

"Kukuruzna zlatica nas je natjerala na plodored. Na parcelama uz rijeku Savu, koje su u nebranjenom dijelu mahom smo sijali kukuruz, odnosno proljetne kulture. Ove godine sam se odlučio na suncokret i postigao sam dobar prinos", kaže Nebojša koji prve suhe novembarske dane koristi za izoravanje brazde za proljetnu sjetvu.

Nebojša Račić zimi pravi traktorske priključke

Još dvadesetak dana će potrajati radovi na otvorenom, a potom slijede aktivnosti u radionici.

Nebojša je sa velikim uspjehom napravio nekoliko priključaka za vlastiti 'Belarus'. Pokazali su se izuzetno pouzdanim i efikasnim.

"Imao sam vučenu tanjiraču, koja nije bila adekvatna za ovaj traktor i zemljište koje obrađujem. Projektovao sam veću i težu tanjiraču sa 36 diskova, koje sam nabavio u Bijeljini. Na strugu sam napravio dosta sklopova, a zanimljivo je da sam dijelove koji razdvajaju diskove, puške, izlijevao u obližnjoj livnici. Napravio sam robustan ram, postavio adekvatne transportne točkove, ugradio hidrauliku, čistače, ležajeve i to je to", kaže Nebojša.

Kukuruzna zlatica nas je natjerala na plodored.

Ovaj neumorni ratar-inovator ponosan je na još jedan priključak. U pitanju je podrivač, veoma korisno oruđe za ratarstvo i voćarstvo.

"Česte su poplave na parcelama pored Save, a i mehanizacija je teška, pa je zemljište zbijeno, nepropusno i teško se obrađuje. Zbog toga sam napravio podrivač i odmah nakon jednog korištenja se uvjerio da nije promašaj. Postiže se bolji i vodni i vazdušni režim u tlu, što se najbolje manifestuje na gajenim biljkama i oranju nakon žetve", kaže Račić.

Ratarski proizvodi za poznatog kupca

Nebojša Račić sije i veće površine soje, uglavnom za fabriku koncentrovane stočne hrane 'Rapić'.

Česte su poplave na parcelama pored Save, a i mehanizacija je teška, pa je zemljište zbijeno, nepropusno i teško se obrađuje.

"Soja je idealna predkultura mnogim usjevima, a obogaćuje i zemljište pošto usvaja azot iz atmosfere. Ovladao sam tehnologijom zaštite od korova i biljnih bolesti, što je za soju najvažnije. Narednog proljeća ću se bazirati na zob, kukuruz, soju i suncokret, a zimske dane ću utrošiti u radionici. Osim remonta žitnog kombajna, vjerovatno ću osmisliti nekakav priključak, kaže Nebojša Račić, ratar-inovator iz sela Bok Jankovac kod Gradiške.

Račić priznaje da mu za tokarskim strojem pomaže komšija Rade Perić, inače vrsni penzionisani metalostrugar, a savjetnici su mu otac Miodrag i komšija Josip Barišić. Ekipa za svaki respekt, koja rješava i najveće probleme kada je u pitanju poljoprivredna mehanizacija.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Nebojša Račić Kukuruzna zlaticaKukuruz Belarus Ratar Inovator Bok Jankovca Rade Perić Josip Barišić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...