AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Natprosječni prinos kukuruza, dobra i cijena

Natprosječni prinos kukuruza, dobra i cijena

Berba kukuruza

Natprosječni prinos kukuruza, dobra i cijena

Datum: 11.10.2016. 18:00

Kategorija:

Ratarstvo

Ovogodišnji prinosi se kreću od 800 do 1.400 kilograma po hektaru, a udarno će u Semberiji biti od 15. do 25. oktobra.

Prinosi kukuruza na području Semberije ove godine su natprosječni. Vremenske prilike, posebno padavine koje su zabilježene u julu, su na većini zasijanih područja omogućile zadovoljavajuće uvjete za razvoj ove žitarice.

Na području semberijske regije dosad je obavljena berba na 75% parcela kukuruza, a kako je za klix rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije" Savo Bakajlić, ovogodišnji prinosi se kreću od 800 do 1.400 kilograma po hektaru, u zavisnosti od vrste i podloge, odnosno zemlje u kojoj je kukuruz zasijan.

Zbog padavina ranije počela berba

Prema njemu, dosadašnji prosjek je bio oko 800 kilograma, no ova je godina izuzetna. Inače, ratari su ove godine morali krenuti ranije sa branjem kukuruza zbog najavljenih padavina.

"Radi se danonoćno, a dosad su uglavnom obrane grupe 400 i 500, a još malo se čeka sa sortom 600", rekao im je Bakajloć

U semberskoj regiji pod kukuruzom je blizu 28.000 hektara, no ratare muči cijena repomaterijala. Naime, za razliku od zemalja regije kod nas je cijena repromaterijala veća za 20%o. Samim tim cijena kukuruza kod nas je veća za isto toliko i naši ljudi upravo zbog svega spomenutog ne mogu biti konkurentni na tržištu.

Otkupna cijena dobra

Vršidba kukuruza i sjetva pšenice krenut će za koji dan. "Udarno će biti od 15. do 25. oktobra, a mi planiramo da će ove godine biti zasijano više za pet posto površina nego što je to bilo prošle godine", zaključio je Bakajlić.

Prema ranijim najavama otkupna cijena kukuruza trebala bi biti relativno dobra, a kretat će se oko 35 feninga po kilogramu.

Foto: Bigstockphoto/Stockasso

Broj pregleda članka: 124; Uspješnost članka: 9.2

Tagovi: Kukuruz, Berba, Semberija, Natprosječni prinosi

Ključne riječi članka: natprosjecni, prinos, kukuruza, dobra, i, cijena, kukuruza, cijena, godine, dobra


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!