Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Case 150
  • 17.10.2021. 07:30

Najveći parni traktor na svijetu - obnovljen je i ponovno ore

Case 150 KS potječe iz 1905. godine i u potpunosti je obnovljen. Pogledajte kako ore njivu s dva John Deere pluga spojena u jedan.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 284
  • 72
  • 0

Case 150 KS je najveći parni traktor na svijetu. Izvorno potječe iz 1905. godine, a proizvedeno je samo devet takvih modela. No, jedan od njih nije ostao samo dio povijesti. Sačuvan je zahvaljujući inženjeru Coreyu Andersonu iz Južne Dakote koji ga je obnovio.

U videu na svom YouTube kanalu pokazuje kako sada izgleda, opisuje kako je tekla njegova obnova na temelju izvornih nacrta tvrtke Case. S projektom obnove započeo je 2008., a traktor je dovršen 2018. godine.

Ovome su inženjeru pomagali prijatelji i volonteri. Isprva je projektirao 3D model u računalnom programu CAD (Computer Aided Drafting) kako bi lakše kreirao dijelove. Potom su ih on i njegov tim izradili u ljevaonici u Websteru. Kada su dovršeni, prevezeni su u saveznu državu Wyoming na montažu.

"Moj je san još od djetinjstva bio raditi na ovome. Znao sam da mi za to treba prostor, oprema i resursi. Stoga sam pokrenuo tvrtku Anderson Industries u svojoj garaži", kazao je za agweek.

Nakon osam tisuća radnih sati, njegov je san postao stvarnost. Parni je traktor dovršen nakon 10 godina. Cijelu je izradu pratilo više od 10 tisuća njegovih sljedbenika na Facebooku, a redovno je objavljivao i videe.

Što se tiče dimenzija, ovaj parni traktor širok je 4,5, visok 4,2 i dugačak 8,4 metra. Težak je više od 34 tone, a motor mu ima 200 okretaja u minuti dok je tlak kotla 180 PSI. 

Prije puštanja u pogon, ekipa je morala očistiti cijevi, pripremiti ložište, drva i ugljen, kotao napuniti vodom, provjeriti pritisak pare i slično. Kako je napomenuo Anderson, od ključne je važnosti za rad kotla generiranje pare kako ne bi došlo do nesreća ako se razina vode spusti ispod granice minimuma. 

Ovaj je traktor već obavio svoju prvu funkciju - oranje i to s dva John Deere pluga spojena u jedan.

Pogledajte kako je to izgledalo:


Tagovi

Parni traktor Case 150 Povijest Oranje Parni stroj Corey Anderson


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.