Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 26.05.2016. 15:00

Najavljen snažan rast potražnje za sojom!

Očekuje se kako će američki poljoprivrednici zamijeniti proizvodnju kukuruza proizvodnjom soje, upravo zbog veće cijene uljarica.

  • 289
  • 33
  • 0

Velika Britanija je za isporučene zalihe uljane repice postigla višu cijenu proteklog tjedna, a postignute su i više cijene novih uroda.

Najveća prednost na tržištu dogodila se početkom prošloga tjedna, kada je američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) izradilo procjene ponude i potražnje, projektirajući nižu razinu zaliha soje u sezoni 2015./2016. nego što se prethodno prognoziralo. Prve prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede za sezonu 2016./2017. najavljuju snažan rast potražnje, no očekuje se i da će biti ograničenih zaliha.

Rast cijene palminog ulja

No, dobici će se ipak izbalansirati do ostatka tjedna. Prema Reuters izvješćima očekuje se kako će američki poljoprivrednici zamijeniti proizvodnju kukuruza proizvodnjom soje, upravo zbog veće cijene uljarica. To je još uvijek vrlo neizvjesno, no postoji zainteresiranost poljoprivrednika koji još nisu obavili sjetvu.

Cijena uljane repice poduprta je rastom cijena palminog ulja, a malezijske zalihe nastavljaju se smanjivati, kao i proizvodnja u aprilu. Prema Reuters istraživanju, u aprilu je indonezijska količina palminog ulja bila manja nego u martu, što upućuje na daljnja očekivanja napetosti na tržištu, što će se odraziti i na aktualne cijene.

Izvor: hgca.com, foto: jcesar2015/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Market report Soja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.