Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva 2021.
  • 09.03.2021. 16:30

Nadležni poručuju: Ratari ostaju bez potpore ako zasiju GMO soju

U pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđeno je da se radi o genetski modifikovanom usjevu soje i to na jednoj parceli u Semberiji i četiri na teritoriji Lijevče polja.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 83
  • 16
  • 0

Poljoprivredni proizvođači koji bi u predstojećoj sjetvi pomislili da posiju na svojim parcelama genetski modifikovanu (GMO) soju, mogli bi ostati bez podsticaja na period od dvije godine, poručuju iz ministarstva poljoprivrede RS i podsjećaju da u Evropskoj uniji nije odobrena nijedna sorta GMO soje u uzgoju.

Kako navodi Glas Srpske, iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju nadležnog ministarstva ističu da će se podržati samo one proizvodnje koje su zakonom dozvoljene. Iz tog razloga je novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja potpora za razvoj poljoprivrede i sela, za 2021. jasno propisano pravo na podsticaje za merkantilnu proizvodnju "bez GMO soje, uljane repice i suncokreta".

"Ovo je takođe i šansa za farmere, pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da imaju sigurnog kupca i obezbijeđen plasman svojih poljoprivrednih proizvoda", kaže Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju.

Na pet parcela uzgajana GMO soja ?!

U RS je pitanje GMO uzgoja definisano Zakonom o genetski modifikovanim organizmima i podzakonskim aktima donesenim na osnovu njega.

Iz resornog ministarstva navode da su poljoprivredni i fitosanitarni inspektori u okviru redovnih aktivnosti u 2020. godini obavili 117 pregleda obradivih površina na kojima su posijani usjevi merkantilne soje, radi potvrđivanja prisustva nedozvoljenih, GMO biljaka.

"U pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđeno je da se radi o genetski modifikovanom usjevu soje i to na jednoj parceli u Semberiji i četiri na teritoriji Lijevče polja", kažu u ovoj instituciji, dodajući da su inspektori poduzeli aktivnosti da se sporne kulture sa ovih površina (ukupno sa 6,1 hektara) unište i odredili kazne u iznosu od 1.200 KM

OPG Jolić: Integralno žito je sve popularnije, a tržište smo sami pronašli

Agencija za bezbjednost hrane BiH na osnovu zakonskih akata do sada je izdala ukupno 45 rješenja kojima je registrovana jedna sorte soje MON-04032-6, od ukupno 23 evidentirane u EU, u skladu sa Registrom odobrenih genetski modifikovanih organizama Evropske unije, a koja je namijenjena isključivo kao hrana za životinje.

"Svi oni koji se bave proizvodnjom stočne hrane mogu da uvoze sojinu sačmu te je poljoprivrednicima, posebno u oblasti živinarstva, omogućeno da pod istim uslovima vrše proizvodnju kao i u zemljama u okruženju i EU", naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

GMO soja Pravo na podsticaje Pravilnik o podsticajima Saša Lalić Fitosanitarni inspektori Oblast živinarstva Proizvodnja stočne hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97