Na pšenicu otpada 20 posto proteina koji se konzumiraju u cijelom svijetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrijednostima
Proizvodnja kvalitetnije pšenice je moguća. Genetski pokretač koji poboljšava osobine prinosa ove žitarice identifikovali su naučnici s Univerziteta Adelaide i britanskog Centra John Innes, objavio je Science Daily. Ovo otkriće može dovesti i do povećanja sadržaja proteina do 25 posto.
"Malo se zna o mehanizmu koji stoji iza pokretača prinosa i sadržaja proteina u proizvodnji pšenice", rekao je vođa istraživanja dr Skot Boden. Naveo je da otkriće ima potencijal da pomogne u stvaranju novih sorti koje daju zrno većeg kvaliteta.
Na pšenicu otpada 20 posto proteina koji se konzumiraju u cijelom svijetu, a rezultat ovog istraživanja može pomoći u stvaranju sorti s poboljšanim nutritivnim i ekonomskim vrijednostima.
"Genetska varijacija koju smo identifikovali osigurava povećanje sadržaja proteina od 15 do 25 posto za biljke koje se uzgajaju u polju", rekao je dr. Boden. Naveo je da još nije otkriveno povećanje prinosa s dodatnim, uparenim klasovima, ali se nadaju da bi do njega moglo doći kod elitnih sorti.
Uporedo s povećanjem sadržaja proteina ne dolazi do smanjenja prinosa, tako da ovo otkriće ima čak i bolji potencijal da pruži ekonomsku korist uzgajivačima, ali i potrošačima zbog veće nutritivne vrijednosti.
Očekuje se da će nove, poboljšane sorte pšenice biti dostupne za dvije do tri godine.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica