Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte žitarica
  • 19.04.2021. 18:00

Na tržište stižu sorte pšenice obogaćene cinkom i kukuruz otporan na štetnike?

Nove će sorte biti razvijene na tradicionalnim tehnikama uzgoja, a ne temeljenim na GMO.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 79
  • 104
  • 0

Znanstvenici Međunarodnog centra za oplemenjivanje kukuruza i pšenice (CIMMYT) vjeruju da će nove sorte pšenice obogaćene cinkom osigurati više minerala u prehrani milijuna siromašnih ljudi, koji se bore s pothranjenošću.

"Očekujem da će nova sorta s visokim udjelom ovog elementa činiti najmanje 80 posto onih koje će se naći diljem svijeta u idućih 10 godina, no trenutno one čine udio od samo devet posto", rekao je za reuters generalni direktor CIMMYT-a, Martin Kropff.

Istraživanje ovog centra sa sjedištem u Meksiku usredotočeno je na jačanje prinosa i sredstava za život globalno najsiromašnijih poljoprivrednika, a riječ je o zemljama Trećeg svijeta. Također, njime se žele riješiti izazovi koje uzrokuju klimatske promjene poput suše, zagrijavanja i biljnih patogena.

Nisu GMO

Kako navodi direktor ovog centra, ove "poboljšane" sorte nastaju u suradnji s njihovim partnerima, sjemenskim tvrtkama iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Meksika i Bolivije, a pridružit će im se i  Kina.

Očekuje da će se gotovo sve nove sorte pšenice nutricionistički poboljšati tijekom sljedećeg desetljeća te napominje da su one razvijene tradicionalnim tehnikama uzgoja, a ne temeljenim na genetski modificiranim organizmima (GMO). Kaže da je takvo sjeme sposobno umanjiti pothranjenost putem žitarice koja se konzumira diljem svijeta.

Njegovo širenje poboljšava prehranu kojoj nedostaju minerali poput cinka i željeza, a bitni su za borbu s virusima. Naime, nedostatak cinka jedan je od glavnih uzroka pothranjenosti u svijetu, a procjenjuje se da pogađa više od 2 milijarde ljudi.

Kukuruz otporan na jesensku sovicu?

Njihovi znanstvenici, s proračunom za istraživanje od 120 milijuna dolara, razvili su oko 70 posto sorti pšenice koja se trenutno sije na globalnoj razini te oko polovice kukuruza. Nedavno su razvili i sorte kukuruza otporne na jesensku sovicu, kukca koji je nanio veliku štetu usjevima u Africi i Aziji te će ga distribuirati u više afričkih zemalja. 

Kropff komentira da CIMMYT, koji u tipičnoj godini razvija i primjenjuje oko 35 oplemenjenih sorti pšenice na globalnoj razini, ispunjava prostor kojega najpoznatije sjemenske tvrtke izbjegavaju.

"Mi stvaramo sorte za one sredine u kojima privatni sektor ne može zaraditi puno novca", rekao je zaključivši da najsiromašniji poljoprivrednici također moraju redovito usvajati novitete u svijetu u kojem štetnici i bolesti predstavljaju sve veći problem.


Tagovi

Martin Kropff Sorte kukuruza Sorte pšenice Cink Željezo GMO Jesenska sovica Nove sorte


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.