Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županija Posavska
  • 25.04.2017. 18:00

Mraz (ipak) nije ugrozio ratarske kulture

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, usjevi kukuruza, soje i uljane repice neće biti oštećeni.

Foto: zupanijaposavska.ba
  • 521
  • 31
  • 0

Ratari s područja Županije Posavske su ove godine krenuli u nešto raniju sjetvu kukuruza, a nakon toga i soje, koje su omogućile dobre vremenske prilike (početak travnja). Ovakvom ranijom sjetvom s jedne strane i nastavkom sjetve u optimalnom roku (10.-15. travnja) trenutno na terenu imamo dvije različite slike stanja ovih kultura, usjev kukuruza koji je nikao i nalazi se u fazi 2 do 3 lista i kukuruz koji još nije nikao, te soju koja niče.

Promatrajući vremenske prilike u proteklih deset dana, koje su karakteristične sa dosta padalina praćenim sa malo snijega i niskim temperaturama od -4 do -1, a u jutarnjim satima i dnevnim temperaturama koje nisu prelazile 10 stupnjeva C, ratari su se zabrinuli. Ovakvi vremenski uvjeti doprinijeli su da kukuruz koji je posijan u ranom roku žute je boje (faza tri lista), a kukuruz i soja koji su posijani nešto kasnije i u optimalnom roku niču ili nisu još nikli.

Navodeći gore činjenično stanje usjeva kukuruza i soje koje je uvjetovano vremenskim prilikama u proteklih desetak dana, te nastupajućim boljim vremenskim prilikama sa jutarnjim temperaturama od 5 do 10, te dnevnim od 17 do 24 stupnja u narednim danima, usjevi neće biti oštećeni, a ratari nemaju razloga za brigu jer kukuruz koji je žut imat će samo usporen porast, a kukuruz koji nije nikao je zaštićen od strane samog zemljišta iz razloga što se zemljište sporo hladi, što se isto odnosi i na soju koja za razliku od kukuruza može podnijeti nešto niže temperature i do -3.

Za uljanu repicu nije bilo opasnosti jer se radi o ozimoj kulturi koja može podnijeti niske temperature i do -6, a tako niskih temperatura nije bilo. Na ostalim ratarskim kulturama (strna žita) niske temperature nisu ostavile nikakve posljedice koje bi ratarima načinile štetu, izvijestili su iz Odjela poljoprivredno-stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

Foto: zupanijaposavska.ba


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Županija Posavska Mraz Stanje kultura Soja Kukuruz Uljana repica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.