Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA sjeme
  • 31.10.2018. 12:30

Milenko Šarkanović: Vidio sam kakve vrhunske rezultate daju njihova sjemena u zemljama u okruženju i nije bilo teško odlučiti se

Iako se RWA sjeme na prostoru BiH nalazi tek treću godinu, na terenu se i za kratko vrijeme sreće mnogo zadovoljnih kupaca ove sjemenske kuće. Milenko Šarkanović je jedan od njih. Na njegovom posjedu je bilo ogledno polje hibrida kukuruza za koje se on odlučio sijati ove godine.

Foto: Danijela Plavšić
  • 759
  • 40
  • 0

Biti poljoprivredni proizvođač danas i prije 20-30 godina velika je razlika. Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom u novije vrijeme veliki je izazov. Preporučujemo svim onim poljoprivrednim proizvođačima koji su odlučili da se bave poljoprivredom da ne započinju proizvodnju, ako nisu dobro i dovoljno prikupili informacija za određeni vid proizvodnje, jer u protivnom umjesto prinosa imaće samo gubitke. Eksperimentisati u ovakvom vremenu veliki je luksuz. 

Nekad smo imali par domaćih sjemenskih kuća i odabir sjemenske robe nije bio težak, bio je lak. Sa ponudom sjemenske robe u to vrijeme nije trebalo eksperimentisati da li određena sorta ili hibrid odgovara našem podneblju ili zemljištu jer je to već predhodno bilo učinjeno. Danas imamo veliku ponudu sorti i hibrida domaćih i inostranih kuća i poljoprivredni proizvođači često moraju da eksperimentišu sami da li novi sjemenski materijal odgovara našem zemljištu i našim klimatskim uslovima. Široka ponuda često zbunjuje proizvođača. 

Baviti se poljoprivredom postala je velika zavrzlama

I domaće i strane brendirane sjmenske kuće promovišu noviju genetiku i teško je napraviti odabir. Takođe, isto se dešava i sa pesticidima. Na tržištu su brojne renomirane hemijske kuće svjetskog glasa domaće i strane. Baviti se poljoprivredom postala je velika zavrzlama. Poljoprivredni proizvođač mora da se edukuje i prati sve novine na tržištu i da praktikuje sve agrotehničke mjere. 

Eksperimentisati u ovakvom vremenu veliki je luksuz

Poljoprivrednu proizvodnju sve više otežava i svo veće prisustvo patogenih organizama zbog čega poljoprivredna proizvodnja poskupljuje, mnogo se više znanja i napora ulaže. Takođe, jedan od najvažnijih faktora otežane poljoprivredne proizvodnje jeste promjena klimatskih faktora. Nema ustaljenih vremenskih prilika, sve su više prisutni debalansi. Svjedoci smo i sami ovih dana visokih temperatura, nekarakterističnih za ovo doba godine. U više slučajeva došlo je do ponovnog cvjetanja voćnih vrsta pa čak i plodonošenja.

Milenko Šarkanović: Nije bilo teško odlučiti se za RWA sjeme

Kad govorimo o novim trendovima evo jednog koji je stidljivo i na mala vrata ušao na prostor BiH - RWA sjeme (Raiffeisen). Zašto kažem stidljivo? Zato što je firma Božić doo Brčko prije tri godine dobila zastupništvo ove kompanije i na samom početku imala mogućnost uvesti samo jedan hibrid kukuruza RWA sjemena koji je u to vrijeme bio registrovan. Početkom rada Komisije za priznavanje novih hibrida i sorti iz Sarajeva, RWA zajedno sa Božić doo vrši registraciju niza novih hibrida kukuruza, pšenice, uljane repice i soje novije genetike. 

Iako se RWA sjeme na prostoru BiH nalazi tek treću godinu, na terenu se i za kratko vrijeme sreće mnogo zadovoljnih kupaca ove sjemenske kuće. Milenko Šarkanović je jedan od njih. Na njegovom posjedu je bilo ogledno polje hibrida kukuruza za koje se on odlučio sijati ove godine. Na naše pitanje zašto je odluka pala baš na RWA sjeme Milenko odgovara:

"Obilazim dane polja u Srbiji i Hrvtskoj i pratim razna savjetovanja i nove tehnologije. Vidio sam kakve vrhunske rezultate daju sjemena RWA u zemljama u okruženju i nije bilo teško odlučiti se", kaže Šarkanović koji se inače bavi proizvodnjom prasadi, trenutno ima 120 krmača i plan mu je da se širi na broj od 210 krmača. 

Zadovoljni su i poljoprivrednici koji siju soju sorte Wendy RWA sjeme

Nalazi se u završnoj fazi izgradnje objekata za tu namjenu. Osim svinjogojstva bavi se ratarskom proizvodnjom gdje na 25 ha proizvodi kukuruz (RWA sjeme, DKC, Pioneer) i pšenice na 5 ha (Solenzara i Sofru takođe RWA). Njegov ozbiljan pristup prema radu i prema proizvodnji utiče na kvantitet i kvalitet samog proizvoda tako da sa plasmanom nema problema. Ima svoje stalne kupce na domaćem tržištu s kojima sarađuje dugi niz godina. U radu mu pomaže sin, supruga i dva radnika, a po potrebi zaposli i više radnika.

Stekli povjerenje kod poljoprivrednika 

Takođe, zadovoljni su i proizvođači soje koji su se ove godine odlučili sijati sortu Wendy RWA sjeme. Sorta Wendy je djelo njemačke selekcijske kuće, pripada I grupi zrenja, bujna je i otporna na polijeganje. Na našem prostoru ostvaruje vrhunske prinose. Istina da je i vrijeme bilo na strani ove kulture i da se od ove sorte izvukao maksimalan genetski potencijal koji može preći i 5t/ha.

Svi ti pozitivni rezultati RWA sjemena uticali su da se stekne povjerenje kod poljoprivrednih proizvođača i jednim dijelom su vjerovatno uslovili ogromnu potražnja sorti pšenice (Solenzara, Sofru, Viriato, Graindor) ovogodišnje jesenske sjetve upravo ove sjemenske kuće koja je pri kraju.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Kukuruz RWA sjeme Sjemenska kuća Milenko Šarkanović Soja


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...