Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DLG-Feldtage Digital
  • 15.06.2020. 15:00
  • Erwitte, Njemačka

Međunarodno takmičenje u uzgoju ozime pšenice - ove godine online

Deset timova agronoma iz šest zemalja predstaviti će svoje strategije uzgoja ozime pšenice na takmičenje DLG-Feldtage Digital.

Foto: DLG-Feldtage
  • 91
  • 10
  • 0

Međunarodno takmičenje poređenja metoda uzgoja ozime pšenice, koje je važan dio tehničkog programa DLG-Feldtageu od 1988., ove godine održati će se preko interneta pod nazivom DLG-Feldtage Digital. Ovom prilikom se prijavilo deset timova iz Češke, Danske, Njemačke, Rusije, Švedske i Švicarske koji su na polju u mjestu Erwitte u Njemačkoj 19. oktobra posijali svoju pšenicu. Cilj ovog događaja je postići što kvalitetnije i veće prinose.

Ove godine osim prinosa bitna je i strategija uzgoja

Koju metodu sjetve i uzgoja odabrati, kakvu sortu posijati te koja zaštitna sredstva i đubriva koristiti samo su neka od pitanja s kojima su se takmičari morali suočiti, a za razliku od prijašnjih godina kada su najkvalitetniji i najveći prinosi kao i finansijski rezultat bili jedini kriterij za ocjenjivanje, ove godine posebna se pažnja posvećuje i odabranoj cjelokupnoj strategiji učestvovanja.

Svim posjetiocima stranice i onima koje takmičenje zanima omogućeno je kontinuirano praćenje rasta usjeva na temelju visokokvalitetnih fotografija koje su slikane tokom cijelog rasta. 

"S novom internet platformom želimo posjetiocima pokazati ono što bi mogli vidjeti i na polju u Erwitte. Ova digitalna mogućnost zahvaljujući kojoj imamo i slike, pomoći će nam da detaljno analiziramo svaku strategiju i uporedimo je. To je drugačije iskustvo i posjetioci stranice se mogu upoznati s novim kulturama iz različitih europskih regija" rekao je Alexander von Chappuis, menadžer projekta. 

Uslovi ispitivanja

Prije samog događaja, svim timovima na raspolaganje su dati podaci o geografskim, vremenskim i zemljišnim uslovima lokacije kako bi mogli odabrati optimalnu strategiju. 

Samo polje smješteno je na 100 metara nadmorske visine na imanju Brockhof u već spomenutom Erwitte-u gdje je prosječna godišnja količina padavina 773 l / m2 i prosječna godišnja temperatura 10,3 ° C. Vrsta zemlje je crnica, a karakter tla je pjeskovita ilovača s pH vrijednošću od 6,9. 

Iskoristivi kapacitet polja je 250 mm vode, a tlo sadrži fosfora 7,3 mg/ 100 g tla, kalija 19,5 mg/ 100 g tla, magnezija 2,8 mg/ 100 g tla. Sadržaj humusa je između 1,8 i 1,9%. Na polju je 2019. godine bio zasijan ječam, a 2018. krompir.

Iz Njemačke najviše takmičara

Iz Njemačke se takmiči čak pet timova. Prvi tim je North Rhine Westphalia (NRW) Chamber of Agriculture iz Bad Sassendorfa čija se metoda uzgoja sprovodi na održiv način s dugoročnim ispitivanjem. Sorta pšenice je Informer, a ciljni prinos 8 t/ha. Idući takmičari su Hochschule Anhalt (FH), odjel za poljoprivredu, ekotropologiju i razvoj krajolika iz Bernburga. Oni su za uzgoj koristili sortu Emerick koju su đubrili s 20% manje azota, a očekivani prinosi su im 9 t/ha. 

Institut za kulturu tla i usjeve iz Schackenthal odlučili su se možda za najhrabriju metodu, neće koristiti fungicide i insekticide. Sorta koju koriste je Informer, a očekivani prinosi su čak 11 t/ha. Fakultet primijenjenih nauka South Westphalia, Odjel za poljoprivredu iz Soesta koristi Campesino, a kako tvrde najveće moguće prinose treba postići na oglednom polju, s posebnom pažnjom na odabir sorte. Njihov cilj je 10 t/ha.

Zadnji tim iz ove zemlje dolazi iz samog mjesta gdje je i polje, Erwitte čija je strategija uobičajen uzgoj krmne pšenice, a visoki prinosi ostvaruju se uz minimalni mogući napor. Koristili su sortu Riff, a željeni prinosi su im 10 t/ha. 

Značaj sjetve ozime pšenice u optimalnom roku

Tim Patriotisk Selskab iz Odense u Danskoj odlučio se koristiti veliko sjeme, a koriste samo neophodna đubriva i zaštitu. Sorta s kojom žele ostvariti 10 t/ha je Heerup.

Češki tim iz Brna, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Mendel izabrali su pšenicu Asory. Žele pokazati kako se istovremeno može smanjiti negativan učinak sredstava za zaštitu, ali i ostvariti visoki bruto profit. Cilj im je imati 10 t/ha. Agrostandart LCC iz Rusije želi imati 8 t/ha sa sortom Cubus. Njihova strategija je jasna, niski troškovi za proizvodnju, sigurnost su za okoliš. 

Švicarski agronomi iz Strickhof savjetovališta uzgajaju visokokvalitetnu pšenicu Poncione bez korištenja fungicida, a cilj im je dobiti 8,5 t/ha. Šveđani 10-tonsklubben takođe koriste Informer sortu s kojom žele dobiti 11 t/ha, a koriste najsavremenije fungicide i rade s niskom emisijom CO2.

Rezultati će biti objavljeni u jesen

Nakon žetve, dobijeni prinosi koristiti će se za utvrđivanje prodajne cijene i vrijednosti usjeva. Rezultati cijelog takmičenja biti će objavljeni u jesen, a posjetioci će moći provjeriti koliko su dobro učesnici prilagodili svoje metode uslovima na lokaciji i jesu li postigli ciljeve. 

Na stranici DLG-Feldtage organizuju i oniline predvanja o zaštiti usjeva, tehnologijama, obradi tla, bioraznolikosti, robotima u poljoprivredi i sl. Više informacija potražite ovdje

Kako su do sada izgledali susreti u oglednim poljima, pogledajte u galeriji ispod teksta


Fotoprilog


Tagovi

DLG-Feldtage Digital Takmičenje Ozima pšenica Njemačka Danska Švedska Švicarska Rusija Češka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.