Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 21.01.2016. 13:00

Mahunarke preuzimaju udio u stočnoj hrani

Grašak i grah sve više preuzimaju udio u stočnoj hrani EU. To znači da su mjere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske dobrobiti mahunarki rastu sve više. Niska cijena mahunarki također stvara veću konkurenciju žitaricama.

Foto: Thatsaphon Saengnarongrat/bigstock.com
  • 85
  • 5
  • 0

Kineski uvoz soje dosegnuo je 9.12Mt u decembru, zahvaljujući činjenici da je postala popularna kao dio stočne hrane. Soja, grah i grašak tako postaju popularnije od žitarica i u Velikoj Britaniji, gdje čine velik dio u stočnoj hrani.

Mahunarke preuzimaju udio u stočnoj hrani

Unatoč nižim cijenama s obzirom na prošlu godinu, količina žitarica korištenih u stočnoj hrani u Velikoj Britaniji se smanjila. Naime, podaci pokazuju da su žitarice u prosjeku činile 41.6% stočne hrane između jula i novembra 2015. Godinu ranije, kada su cijene stočne hrane bile više, udio žitarica je bio 42.1%.

U isto vrijeme, primijećeno je povećanje volumena mahunarki u stočnoj hrani. Tako se količina graška i graha više nego udvostručila i tako preuzela udio koji je imala zob u proizvodnji stočne hrane. To znači da su mjere ozelenjavanja uzele svoj danak, a agronomske dobrobiti mahunarki rastu sve više. Relativno niska cijena mahunarki također stvara veću konkurenciju žitaricama za udio u stočnoj hrani.

Izvor podataka: hgca.com, Foto: Thatsaphon Saengnarongrat/bigstock.com


Tagovi

Žitarice Stočna hrana Mahunarke Svjetsko tržište uljarica Mjere ozelenjavanja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."